Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii propune prelungirea cu un an, până la data de 31 decembrie 2013, a obligaţiei Poştei Române de furnizare de servicii fiecărui locuitor, indiferent de localitatea de rezidenţă.

Conform comunicatului postat pe site-ul instituţiei ieri, 26 septembrie 2012, ANCOM a lansat în discuţie două proiecte de decizie, cu scopul liberalizării totale a pieţei serviciilor poştale. Acestea sunt supuse dezbaterilor publice, putând fi accesate pe pagina web a Autorităţii, iar observaţiile sunt aşteptate până pe data de 26 octombrie 2012.

Principalele obiective prevăzute în cadrul proiectelor vizează:

–  prelungirea cu un an a calităţii de furnizor de serviciu universal a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR);

–  eliminarea dreptului rezervat acesteia de a furniza anumite servicii;

– stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi înregistrate de CNPR ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal.

Totodată, sunt propuse modificări ale condiţiilor de întocmire şi auditare ale situaţiilor financiare separate de către CNPR, în scopul obţinerii informaţiilor necesare pentru calcularea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal.

La ora actuală, CNPR deţine, până la data de 31 decembrie 2012, dreptul exclusiv de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea este accelerată sau nu, a căror greutate este mai mică de 50 de grame şi al căror tarif este sub 2 lei.

Propunerea ANCOM implică prelungirea perioadei de manifestare a calităţii de furnizor de serviciu universal pentru Poşta Română până la 31 decembrie 2013, scopul constituindu-l asigurarea dreptului utilizatorilor de a beneficia de un set minim de servicii poştale în orice localitate de pe teritoriul României.

Mai mult, este propusă şi stabilirea unui nou mecanism de compensare a costului net rezultat în urma furnizării serviciului universal, respectiv pierderile înregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor ce revin din acest statut.

Astfel, compensarea costului net se va realiza doar la cererea furnizorului de serviciu universal şi va fi finanţată prin intermediul unui fond de serviciu universal administrat de ANCOM.

CNPR are obligaţia de a transmite Autorităţii o situaţie referitoare la costurile, veniturile şi capitalul angajat din sfera serviciului universal, certificată de un auditor independent.

Sursa: ANCOM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here