În alerta de astăzi analizăm reglementări cu caracter punctual prevăzute de OUG nr. 30 din 21 martie 2020.

Persoanele din Sistemul Național de Apărare, angajații din penitenciare, personalul din unități sanitare publice au dreptul la o majorare a salariului cu procentul de 75% din salariul de bază fără a depăși 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, dacă au copii cu vârsta până la 12 ani sau până la vârsta de 18 ani în cazul copiilor cu dizabilități, când celălalt părinte nu beneficiază de posibilitatea de a avea zile libere plătite, conform prevederilor de la art. 32 alin. (1) din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 coroborat cu prevederile de la pct. 6 din OUG nr. 30/2020 ce modifică Legea nr. 19/2020 privind zilele libere plătite.

Sumele se suportă din bugetul de stat.

Părintele ce s-a aflat în concediul pentru creșterea copilului ce și-a început activitatea de finele perioadei de creștere a copilului și beneficiază de stimulentul de inserție pe o perioadă de 90 de zile și în situația în care:

  • Se află în concediu medical;
  • Se află în zile libere plătite pentru îngrijirea copilului pe perioada suspendării activității școlare;
  • Se află în perioada de șomaj tehnic.

Pentru concediul de carantină ordonanța a prevăzut că nu este necesar stagiul de cotizare.

Alți profesioniști definiți conform codului civil (PFA, II, IF, profesii libere) ce nu au calitatea de angajator și și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a deciziilor emise de autorități publice competente pe perioada de urgență reglementată de decretul nr. 195/2020 primesc o indemnizație egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020.

Reținem așadar că ne referim doar la acei profesioniști pentru care activitatea este închisă/redusă prin ordonanțele militare date în scopul aplicării stării de urgență. Indemnizația este impozabilă și supusă contribuțiilor sociale obligatorii.

Notă: ordonanța nu prevede modul efectiv de decontare la aceste indemnizații.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislative. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here