Cu 78 de voturi pentru, 15 împotrivă și 23 de abțineri, Senatul României a adoptat pe 26 mai 2025 propunerea legislativă L125/2025 privind prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură. Propunerea aduce amendamente substanțiale asupra OUG nr. 31/2002 și Legii nr. 157/2018, transmițând un semnal ferm împotriva revirimentului simbolurilor și ideologiilor fasciste în România contemporană și împotriva escaladării urii în spațiul digital. În urma adoptării în Senat proiectul a fost trimis la Camera Deputaților, care este for decizional.
Contextul legislativ: o reacție la radicalizarea digitală și impunitatea istorică
În expunerea de motive, inițiatorii subliniază necesitatea unei intervenții ferme a statului în fața recrudescenței antisemitismului și xenofobiei, în special în spațiul digital, acolo unde algoritmii și volumul de conținut limitează eficiența moderării. Textul atrage atenția asupra „normalizării discursului antisemit în spațiul public” și asupra relației directe dintre propaganda online și violențele din viața reală.
Pe acest fundal, propunerea legislativă vizează actualizarea, armonizarea și extinderea regimului sancționator pentru manifestările extremiste.
Mai jos am analizat principalele elemente de noutate propuse prin acest proect de lege.
Definirea noțiunii de materiale de propagandă extremiste
Pentru a crește securitatea juridică și a oferii un instrument clar pentru instanțe și organele de urmărire penală, proiectul introduce o definiție extinsă a „materialelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, care cuprinde nu doar imagini și mesaje texte, ci și conținut audiovideo, cărți, articole, alte documente și materiale de propagandă, precum și alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe."
Adăugarea explicită a organizațiilor legionare în afara legii
Proiectul de lege introduce explicit termenul 'legionar' în lista organizațiilor a căror constituire, susținere sau promovare este sancționată penal, marcând o recunoaștere oficială a caracterului extremist și fascist al mișcării legionare.
Potrivit proiectului de lege, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, Iegionar, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.
Distribuirea de materiale extremiste
Se interzice expres distribuirea materialelor de promovare a mișcării legionare alături de celelalte materiale fasciste, rasiste , xenofobe.
Astfel, potrivit proiectului, distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, de materiale fasciste, legionare, rasiste și xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
Agravanta digitală: Pedeapsa se majorează cu 50% dacă este săvârșită printr-un sistem informatic.
Desigur, se menține excepția distribuirii de informații în interesul artei, științei și dezbaterii publice.
Sancționarea cultului liderilor legionari si a ideilor legionare.
Proiectul propune incriminarea explicită a promovării cultului persoanelor din conducerea organizațiilor legionare precum și fapta de a promova în public idei legionare și se elimină posibilitatea sancționării prin amendă.
Art. 5 este propus spre modificare astfel :”Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de război, al persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea unor drepturi."
Combaterea negaționismului
Negarea holocaustului , a crimelor de război nu vor mai putea fi sancționate doar cu amendă
De asemenea, se propune eliminarea sancționării cu amendă a infracțiunilor de negare, contestare, aprobare, justificare sau minimalizare în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului, a genocidului, a crimelor contra umanității și a crimelor de război. Dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, aceste fapte vor fi pedepsite doar cu închisoarea de la 6 la 3 ani și cu interzicerea unor drepturi respectiv cu închisoare de la 6 luni la 5 ani dacă fapta este săvârșită printr-un sistem informatic
Eliminarea necesității plângerii prealabile în cazul amenințărilor colective
„Potrivit proiectului de lege, în cazul infracțiunii de amenințare prin intermediul unui sistem informatic, săvârșită pe motive de rasă, culoare, ascendență sau origine națională ori etnică sau în considerarea religiei, acțiunea penală se va pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate doar în situația în care fapta este îndreptată împotriva unei singure persoane, individualizate. În schimb, dacă fapta vizează un grup de persoane, acțiunea penală se declanșează din oficiu.
Interzicerea comemorării și omagierii publice
Potrivit proiectului de lege, se propune interzicerea amplasării sau menținerii în spațiile publice – cu excepția muzeelor – a statuilor, grupurilor statuare, plăcilor comemorative sau altor forme de omagiere dedicate persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
De asemenea, proiectul prevede că organizațiile, cu sau fără personalitate juridică, nu vor putea purta numele unor persoane care au făcut parte din conducerea unor astfel de organizații.
*
Al doilea act normativ vizat spre modificare de aceasta inițiativă legislativă, este Legea nr.157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului
Extinderea regimului sancționator al propagandei antisemite
Proiectul de lege propune extinderea definiției materialelor antisemite prin includerea explicită a cărților, articolelor, documentelor și materialelor de propagandă, alături de formele deja menționate în legislația actuală.
Pe lângă incriminarea distribuției de materiale antisemite, sancționată cu închisoare de la unu la cinci ani, se propune introducerea unei măsuri complementare, respectiv interzicerea unor drepturi, precum și instituirea unei forme agravate atunci când fapta este comisă prin intermediul unui sistem informatic — situație în care pedeapsa se majorează cu jumătate.
Totodată, proiectul introduce o excepție de la răspunderea penală, în cazul în care fapta este săvârșită în interes artistic, științific, educațional sau în scopul dezbaterii unor teme de interes public.
Proiect
Expunere de motive