Potrivit Ordinului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 441/2025, publicat în Monitorul Oficial nr. 281 din 30 martie 2025, din 7 aprilie 2025 se elimină tarifele pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare și a extrasului de plan cadastral pentru solicitările făcute de proprietar. De asemenea, se elimină şi tarifele de primă înregistrare.
Astfel, din 7 aprilie 2025, aceste servicii devin gratuite pentru proprietarii care solicită extrasul fizic, la ghișeu. Începând cu 2 iunie 2025, măsura se va aplica și proprietarilor care solicită aceste documente în sistemul on-line pe site-ul ANCPI. Taxa va fi plătită în continuare de persoanele fizice și juridice care solicită extras de carte funciară pentru imobile care sunt în proprietatea altei persoane.
Într-un comunicat publicat în data de 28 martie 2025 pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, se arată că în 2024, au fost eliberate 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, pentru care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a încasat 60 milioane de lei de la cetățeni.
Potrivit ministrului dezvoltării Cseke Attila, “nu este normal ca, atunci când cerem un extras de carte funciară, să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Până acum, această taxă era de 20 și 25 de lei, dar, de aici înainte, o eliminăm și acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor! ... Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat, iar serviciile publice trebuie să fie servicii acordate cetățenilor, nu activități generatoare de profit. ”
Scutiri aplicate
1. Scutirea de la plata tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Tarifele actuale sunt de 20 de lei online și 25 de lei la ghișeu.
2. Scutirea de la plata tarifului pentru obținerea extrasului de plan cadastral, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Tarifele actuale sunt de 15 lei atât online cât și la ghișeu.
Aceste două scutiri se vor aplica şi solicitărilor făcute de reprezentanții primăriilor şi consiliilor județene, în numele proprietarilor și în vederea emiterii de acte administrative sau desfășurării de activități specifice, doar pentru imobilele din circumscripția teritorială a UAT-ului/județului respectiv. Furnizarea online, prin intermediul sistemului informatic al ANCPI, se va efectua gratuit, începând cu data de 2 iunie 2025.
Potrivit referatului de aprobare la ordin, măsura urmărește facilitarea accesului cetățenilor la un serviciu public esențial, cu impact semnificativ atât în circuitul juridic civil, cât și în accesarea altor servicii publice. Printre acestea se numără dezbaterea succesiunii notariale, reînnoirea cărții de identitate, obținerea unui credit bancar garantat imobiliar, accesarea fondurilor guvernamentale, eliberarea autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism, racordarea la utilități publice și altele."
3. Scutirea de la plata serviciilor de primă înregistrare pentru toate categoriile de imobile supuse înscrierii în sistemul integrat de cadastru și carte funciară:
2.1.1 Recepție cadastrală şi înființare carte funciară
2.1.4 Recepție cadastrală şi înființare carte funciară pentru imobile situate în regiunile de carte funciară supuse Decretului-lege nr. 115/1938 preț actual 120 lei
2.1.2 Recepție cu alocare număr cadastral preț actual 60 lei
2.1.3 Înființare carte funciară preț actual 60 lei
Se vor elimina și tarifele pentru prestarea acestui serviciu în regim de urgență care în prezent sunt de 480 lei pentru serviciile identificate prin codurile 2.1.1 şi 2.1.4, respectiv de 240 lei pentru serviciile identificate prin codurile 2.1.2 şi 2.1.3.
În prezent scutirea de tarif pentru serviciile de la codurile 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3 şi 2.1.4 din anexă este prevăzută doar în cazul terenurilor agricole şi forestiere, dobândite prin titlurile de proprietate emise în baza legilor fondului funciar.
Extinderea accesului la baza de date prin scutiri şi reduceri de tarife
Prin ordin se asigură și cadrul instituțional necesar pentru extinderea accesului la baza de date a persoanelor fizice autorizate pentru accelerarea efectuării lucrărilor de înregistrare sistematică, prin:
1. Scutirea de la plata tarifelor pentru furnizarea serviciilor API către persoanele autorizate care realizează lucrări de înregistrare sistematică/planuri parcelare.
2. Scutirea de la plata tarifului aferent codului serviciu 2.7.5, Copii certificate ale documentelor din arhivă, a experților tehnici judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie. (tarif actual 25 lei/dosar)
3. Reducerea tarifelor pentru serviciile de abonament API.
Modificarea tarifelor serviciilor de abonament API va facilita accesul entităților publice și private la baza de date necesară activităților de cadastru, publicitate imobiliară, geodezie și cartografie, contribuind astfel la eficientizarea proceselor și reducerea costurilor pentru utilizatori.
Tarifele serviciilor furnizate în baza unui abonament se modifică după cum urmează:
3.1.7. Interogare API, Pachet 1(*) - 0 lei/lună de la un tarif actual 1.000 lei
3.1.8. Interogare API, Pachet 2(*) - 1.000 lei/lună de la un tarif actual 4.000 lei
3.1.9. Interogare API, Pachet 3(*) - 1.500 lei/lună de la un tarif actual 5.000 lei
3.1.10. Interogare API, Pachet 4(*) - 3.000 lei/lună de la un tarif actual 6.000 lei
3.1.11. Interogare API, Pachet 5(*) - 3.000 lei/lună de la un tarif actual 10.000 lei.
Pentru obținerea dreptului de acces la setul de date solicitat, solicitantul trebuie să facă dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de legislația în vigoare și actele normative subsecvente. Aceste cerințe se aplică și entităților aflate sub incidența art. 3 alin. (6), (6^1), (6^3) și (7), precum și art. 50 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996. Detaliile privind accesul sunt stabilite prin ordinul directorului general al Agenției Naționale. Verificarea conformității cu aceste condiții se realizează pe baza cererii depuse, împreună cu documentele justificative.
Astfel, scutirile şi reducerile aplicate au ca obiectiv crearea unui cadru instituțional care să încurajeze utilizarea automatizată a datelor, reducerea sarcinilor administrative și optimizarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților. Ajustarea tarifelor vine în urma unei analize interne care a evidențiat impactul negativ al costurilor anterioare asupra accesibilității acestor servicii.
Rotunjirea tarifelor percepute
De asemenea, în vederea conformării cu dispozițiile art. 1 alin. (2) din OUG nr. 59/2005, referitoare la calcularea tarifelor fără subdiviziuni, prin Ordinul nr. 441/2025 se modifică și modul de calculare a tarifelor, de la rotunjirea în plus la leu la reducere când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.
Pentru mai multe detalii, a se vedea Ordinul nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituțiile sale subordonate, actualizat la zi.