Toate stațiunile montane, rurale și balneoclimaterice și-au ocupat locurile pentru vacanța de Crăciun și Revelion, conform datelor prezentate de operatorii din turism. Rezervările au început încă din septembrie, iar acum mai sunt locuri libere doar la câteva pensiuni. Conform specialiștilor consultați de News.ro, peste 300.000 de români își petrec sărbătorile de iarnă la noi în țară.

Vacanță de iarnă în România, la preț de destinații de lux

Cele mai ocupate zone în timpul zilelor de Crăciun sunt cele cu turism rural, cum ar fi Rucăr – Bran – Moeciu, Bucovina, Maramureș, Sibiu, dar și Oltenia și Moldova. De altfel, prețurile aici sunt mai mici ca cele practicate în stațiunile de pe Valea Prahovei, unde se poate schia pe mai multe pârtii.

  • Conform site-urilor de rezervări în turismul intern, pentru 4-5 nopți la hoteluri și pensiuni de 3 stele, prețurile sunt următoarele:
  • Bran-Brașov – de la 1.300 lei apartament de închiriat în bloc de locuințe, la 8.500 lei cameră dublă pensiune
  • Maramureș – de la 900 lei hostel Lăpuș, la 2600 lei cameră hotel Baia Mare și 1700 lei cameră pensiune Borșa

Sibiu – de la 2.000 lei cameră pensiune (lângă Sibiu), la 2.500 lei cameră hotel oraș Sibiu.

Prețurile nu includ nicio masă, astfel că la aceste sume trebuie să adăugați cel puțin dublu, pentru că restaurantele au costuri destul de ridicate în această perioadă. Chiar dacă multor români li se par mari, comparativ și cu alte țări, hotelierii de aici spun că prețurile nu sunt atât de ridicate, pentru că activitățile oferite de fiecare locație atrage turiștii.

În primul rând, spun hotelierii, anul acesta au avut noroc că a nins în multe zone ale țării, anul trecut multe dintre acestea rămânând neocupate pentru că nu era zăpadă. În al doilea rând, susțin operatorii din turism, turiștii vor din ce în ce mai multe activități, în afară de schi. Iar partea care ține de tradiție a început să fie speculată din ce în ce mai bine, astfel că și pachetele de Crăciun se vând mai mult ca în anii trecuți. De aceea sunt și prețurile mai ridicate, pentru că programele diversificate, cu dansuri, muzică live, animatori, formații, spectacole în fiecare seară, activități în timpul zilei, atât pentru adulți, cât și pentru copii, încarcă notele de plată.

De Revelion, românii preferă stațiunile de pe Valea Prahovei sau zonele care au pârtii de schi. La Sinaia, Predeal, Azuga, toate locurile sunt ocupate pentru noaptea trecerii dintre ani. Pachetele ajung aici și la 1.000 de euro pentru o familie cu un copil, în regim de demipensiune, în care sunt incluse și masa festivă de Revelion și acces la spa. De exemplu, un hotel de 4 stele din Brașov a închiriat pentru 5 nopți un apartament de lux cu 2.600 de euro, preț care include și acces la spa și la piscină, meniu deosebit la masa de Revelion și petrecere în noaptea dintre ani.

Ce destinații din străinătate au fost preferate de români pentru vacanța de iarnă?

Barcelona, Dubai și Havana sunt destinațiile preferate de românii care au ales să își petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate, anul acesta. Cele mai scurte sejururi sunt de 3 zile, iar cel mai lung, de 17 zile, a fost ales către Havana. Rezervările au fost făcute începând din vară, iar prețul mediu al transportului este puțin peste 300 de euro. Conform datelor unui studiu întocmit de o agenție de turism online, citate de Agerpres, principalele alegeri în ceea ce privește destinațiile includ atât capitale europene preferate tradițional, cât și destinații exotice, topul cinci al locurilor alese pentru petrecerea acestor sărbători fiind Barcelona, Bologna, Bruxelles, Dubai și Havana.

Creștere cu peste 20% a umărului de turiști străini veniți în vacanța de iarnă în România

Numărul străinilor atrași tradițiile românești a crescut în fiecare an, astfel că în această vacanță s-au înregistrat valori cu peste 20% mai mari ca anul trecut. Reprezentanții agențiilor de turism spun însă că cel puțin jumătate dintre străini sunt de fapt de origine română și au început să vină acasă de sărbători, dar la munte sau în zonele unde se păstrează tradițiile vechi.

Conform agențiilor de turism, cei mai mulți străini vin din Spania, Germania, Grecia, Italia, Austria, Japonia, dar și Thailanda. O analiză a tripsta.ro arată că principalele rezervări vin din Amsterdam, Bruxelles, Londra, Praga și Frankfurt, însă și din Tel Aviv. Călătorii au, în medie, 37 de ani și și-au rezervat călătoriile prin calculator-desktop (88,9%), sau prin dispozitive mobile (11,1%).

Vizitatorii care sosesc în România de Crăciun au rezervat călătoriile în medie cu 77 zile în avans, plănuind să petreacă în medie 10 zile pe teritoriul românesc.  Suma medie cheltuită pentru turiștii străini este de 245,18 euro, conform acelorași date. Cea mai mare sumă ajunge la 446,86 euro, fiind cheltuită pentru un zbor dus-întors de la Amsterdam la București, iar cea mai ieftină rezervare, în valoare de 109,21 euro, a fost pentru un zbor dus-întors de la Istanbul la Cluj-Napoca.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here