Dintre toate țările din Europa, România este fruntașă la datoriile pe care le acumulează cetățenii pentru a face cadouri de sărbătorile de iarnă, conform ultimului raport ING International Survey privind cheltuielile de Crăciun. Ma mult, românii se află și în topul nemulțumiților cu privire la cadourile primate de la alții.

Românii se împrumută cel mai mult din Europa, pentru cadouri

Cifrele arată că unul din cinci cetățeni s-a împrumutat de bani pentru a face față cheltuielilor legate de cadourile de Crăciun. Față de media europeană, românii sunt de două ori peste datele altor țări în această privință, respective 19% față de 10%. Astfel, cumpărăturile din perioada sărbătorilor de iarnă au adus datorii doar unuia dintre zece europeni chestionați.

Mai mult, europenii au început să pună bani deoparte cu câteva luni înaintea sărbătorilor, pentru a nu mai acumula datorii. Datele arată că două din cinci persoane (41%) au mărturisit că au economisit anul acesta pentru Crăciun, față de numai 33% în 2015. Așadar, în unele țări, oamenii au început să ia decizii mai înţelepte din punct de vedere financiar.

“Deși tot mai mulți planifică în avans și economisesc special pentru Crăciun, există încă persoane ce se îndatorează de dragul familiei și al prietenilor care, un an mai târziu, nici nu își mai amintesc ce cadouri au primit. Consumatorii ar trebui să se gândească la efectele pe termen lung ale cheltuielilor, înainte de a ceda presiunii și a achiziționa cadouri scumpe, care s-ar putea să rămână nefolosite”, spune Ian Bright, Senior Economist ING Group.

Cadourile primite nu îi satisfac pe români

Chiar dacă unul din doi români se simte obligat să cheltuiască bani pentru cadourile de Crăciun, datele aceluiași studiu arată că unul din patru români a primit un cadou care nu i-a plăcut sau pe care nu l-a apreciat. România este și aici în top, pe locul 3, cu 27%, pe primele două locuri fiind, la mica distanță, Marea Britanie și Italia, cu 29%, respectiv 28%. Media europeană este aproape la jumătate, de 15% în privința cadourilor nedorite. Sumele cheltuite pe astfel de bunuri neinspirate se ridică la 3,7 miliarde de euro în toată Europa, conform studiului. Cu alte cuvinte, au existat cel puțin 81 milioane de cadouri nedorite, fiecare cu o valoare medie de aproximativ 45 euro.

Cu toate aceste cheltuieli, unul din doi români crede că trebuie să cheltuiască bani pentru cadourile de Crăciun, media fiind de peste 53%, față de cea europeană, care este de doar 42%. La acest capitol suntem depășiti doar de Spania, unde procentul ajunge la 57%. Cel mai puțin interesați de cheltuielile cu cadourile sunt olandezii, care înregistrează un procent de numai 20%.

Rezultatele studiului ING International Survey – Christmas 2016 arată că societatea contribuie la presiunile pe care consumatorii le simt, astfel că șapte din zece persoane sunt de părere că sărbătorile de Crăciun se concentrează din ce în ce mai mult pe cheltuirea banilor. Diverse evenimente comerciale, promoții, reduceri, precum Black Friday, contribuie, de asemenea, la presiunea pe care mulți o simt, încurajând oamenii să cumpere cadouri care nu vor fi neapărat apreciate.

Crăciunul reprezintă în mod tradiţional un moment pentru a dărui, numai că trebuie să ne gândim mai bine ce anume cumpărăm, cât cheltuim pe unele cadouri, pentru că sumele mari nu înseamnă neapărat satisfacție din partea celor care primesc cadourile.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 13.500 persoane din 14 țări din Europa, Statele Unite și Australia, pentru a prezenta percepția oamenilor despre finanțele personale în perioada sărbătorilor de iarnă.

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here