Parlament nou, parlamentari vechi

Noul parlament al României are 465 de deputați și senatori, 198 dintre aceștia fiind veterani în Casa Poporului, ba chiar unii dintre ei ar putea să intre în Cartea Recordurilor, pentru că nu au ratat niciun legislativ de după 1990. Doi dintre membrii UDMR, Verestoy Attila și Marton Arpad sunt la al optulea mandat, iar Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolicea și Varujan Vosganian, la al șaptelea.  Pe locul trei, cu șase mandate consecutive sunt Ecaterina Andronescu și Varujan Pambuccian. 

De altfel, fiecare formațiune politică ce a atins pragul intrării în Parlament are cel puțin jumătate dintre aleși dintre persoanele care au mai ocupat fotoliile de deputați și senatori. Singurul partid din Parlament care are aleși la primul mandate este Uniunea Salvați România, care s-a înființat în cursul acestui an și care nu a primit traseiști din alte formațiuni. 

Legea promovată de liberali, conform căreia partidele politice trebuie să aibă o reprezentare de cel puțin 30% femei, a fost repede data uitării, nu numai de PNL, ci de toate formațiunile. Astfel, PSD și Minoritățile au câte 23% femei trimise în noul Parlament, USR 18%, PNL 17%, iar PMP este reprezentat de două două femei, care înseamnă 8 procente. 

În afară de meseria de politician, ce alte profesii au noii aleși din Parlament? 

Deputații și senatorii care au câștigat un mandat pe 11 decembrie 2016 au, cei mai mulți dintre ei, studii economice, juridice sau inginerie, și chiar au activat în domeniile respective de activitate.  Cel mai tânăr parlamentar este Mara Mareş, deputat PNL de Braşov, care are 24 de ani şi vine de la Londra, unde și-a terminat studiile la Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale. Conform News.ro, care a publicat lista noilor aleși din Parlament, printre ei se numără și oameni de cultură, istorici, politologi, sociologi, dar și jurnaliști, artiști, pensionari, șomeri și… casnici. Dintre parlamentarii “de serviciu”, cum sunt cei care nu se află la primul mandat, 150 din 198 și-au declarat la profesie “senator” sau “deputat”. 

Cei mai mulți din cei 465 de aleși sunt inginerii – 134, apoi economiștii – 101 și juriștii – 90. În partea a doua a clasamentului sunt profesorii – 43 și medicii – 27. Procentele nu sunt cu mult diferite de fostele legislaturi, actualul Parlament având însă un singur mecanic, față de numărul mai mare de senatori și deputați care fuseseră zugravi, mecanici, electricieni sau mineri. 

Printre noii aleși mai avem 3 matematicieni, 5 teologi, 5 pensionari, dar și 3 șomeri – Carmen Daniela Dan (PSD), Mara Calista și Ion Marcel Vela (PNL). Deputatul Toma Florin Petcu de la ALDE a declarat că este casnic. Doi dintre debutanții din Parlament au meserii mai puțin obișnuite – deputatul PSD de Iași Vasile Câta este președintele Federației Române de Box, iar deputatul Emanuel Ungureanu a fost asistent social în domeniul transplanturilor din medicină.

Parlamentarii cu probleme penale

Chiar dacă unii aleși sunt la primul mandat în Parlament, au probleme în justiție, unii sunt urmăriți în anchete penale, alții sunt trimiși în judecată, iar câțiva sunt printre cei condamnați definitiv, dar cu suspendare. Pentru ultima categorie este cap de listă președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat în dosarul fraudelor de la referendum, liderul social democraților fiind însă și trimis în judecată în alt dosar, împreună cu fosta soție, pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Dintre celebritățile cu dosare penale, PSD îi mai numără pe fostul prim-ministru Victor Ponta, pe foștii miniștri Titus Corlățean și Eugen Bejinariu și pe Cătălin Rădulescu, pe Lia Olguța Vasilescu, edilul Craiovei și frații Alexandru și Paul Stănescu, de la Olt. Alţi social-democraţi care au ajuns în Camera Deputaţilor sau în Senat au fost declaraţi incompatibili sau în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate: Mirela Furtună, Claudiu Augustin Ilişanu, Ioan Sorin Roman, Ion Mocioalcă, Ion Călin, Ovidiu Aurelian Flori, Laurenţiu Nistor, Cornel Cristian Resmeriţă, Vasile Axinte sau Emilia Arcan.

Colegii de alianță ai PSD, ALDE, sunt și ei conduși de un lider cu probleme penale, Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă în dosarul prințului Paul al României. Nici PNL nu a scăpat de rigorile legilor, printre aleșii cu dosare numărându-se Marius Nicoară, Victor Paul Dobre,  sau mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Revenit în Parlament după 16 ani, timp în care a fost ministru, primar și președintele României, senatorul acum Traian Băsescu, liderul PMP, a fost urmărit, până de curând, în două dosare penale.

Avere

Deputatul Costel Lupașcu, nou intrat în Parlament de la Botoșani, a considerat că trebuie să își treacă în declarația de avere și darul de la nuntă, 150.000 lei. Colegii săi de bancă din București, au însă, nu numai bunuri și terenuri de sute de mii de euro, ci i-au împrumutat și pe alții din averea lor. 

De departe, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu este cap de listă între cei mai bogați parlamentari, cu conturi de mii de lei, euro și dolari, 2 apartamente în București, casă de vacanţă la Snagov și terenuri intravilane de peste 4.000 mp, un apartament la Năvodari și un alt apartament în Bucureşti, donat de bunici fiului său Mihai Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE mai are cinci mașini de epocă, nu are ceasuri sau bijuterii de valoare, în schimb a dat bani cu împrumut colegului său de partid, Daniel Constantin. De altfel, Daniel Constantin mai are un împrumut de achitat, fostului său lider de partid, Dan Voiculescu, care i-a dat, pe vremea în care conducea partidul Umanist, 295.000 euro.

 Tot în topul celor cu averi se poate număra fostul șef al statului, Traian Băsescu care are 57.160 USD, 711.368 RON şi 67.080 euro, bani în conturi, un apartament, terenuri intravilane în Capital, tablouri în valoare de 19.000 euro și bijuterii și ceasuri în valoare de 80.000 euro. 

La polul opus poate fi catalogat renumitul chirurg Leon Dănăilă de la PNL, care nu a reusit să strângă, până la vârsta de 83 de ani, mai mult de un deposit la CEC, de 70.000 de lei. Mai mult, pentru a-și finanța campania electorală, chirurugul care a făcut 27.000 de operații pe creier s-a împrumutat de 5.000 lei. Dănăilă a declarat că nu are terenuri, mașini, bijuterii sau tablouri și obiecte de artă. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here