17 Februarie, 2020

ANAF va face popriri electronice. Contul blocat, doar pentru sumele înscrise în poprire

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală propune un nou mecanism de poprire, poprirea electronică, pentru a automatiza înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare de către organele fiscale.

Măsură este propusă pentru ca ”disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia”.

Astfel, ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit, se mai arată în anunțul Agenției.

De asemenea, un alt avantaj considerabil pentru contribuabili este că nu va mai fi necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare.

ANAF şi-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită”, se arată în comunicat.

Ministerul Finanţelor şi ANAF susţin că au ca prioritate, în relaţia cu contribuabilii, un amplu proiect care priveşte simplificarea, debirocratizarea şi transparentizarea activităţilor de încasare a debitelor acestora.

 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu