ANAF a publicat un proiect de ordin pentru modificarea formularului DEclarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021. Formularul este actualizat cu noi categorii de plătitori, iar termenul de trimitere a fost extins.
Mai exact, formularul declaraţiei unice a fost actualizat cu secţiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaţilor şi profesioniştilor care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de Covid-19 şi care vor plăti impozit, CAS şi CASS pentru sumele încasate de la stat. Termenul de trimitere la Fisc a declaraţiei unice privind veniturile estimate în 2021 şi veniturile realizate în 2020 va fi extins până la 25 mai.
Categoriile de contribuabili care vor trimite, din acest an, declaraţia unică la Fisc:
- unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
- profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020.
Pentru indemnizaţia încasată de la stat se vor plăti impozit şi contribuţii sociale prin declaraţia unică. Se extinde termenul de trimitere a declaraţiei unice la Fisc:
- până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru declararea definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;
- până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.
Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.