Agenția Națională de Administrare Fiscală schimbă clasificarea criteriilor de selecție a contribuabililor mari și mijlocii, conform a două proiecte de ordin. Criteriile de selecție vor fi:

  • criterii specifice;
  • criteriul de bază;
  • criteriul de continuitate.

Potrivit primei categorii, referitoare la criteriile specifice, schimbarea este că în categoria marilor contribuabili vor fi incluse și societățile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum și contribuabilii nou-înființați care, la data înființării, se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi investiții de minimum 10 milioane de euro (criteriul investițional).

Un alt criteriu specific, criteriul grupului fiscal unic, va permite, conform ANAF, încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecție de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparțin grupului, așa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Modificările la a doua categorie, care vizează criteriul de bază, se referă la reanalizarea acestuia, astfel încât el va reprezenta rezultatul agregării a trei indicatori relevanți ponderați ai activității contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate – 30% și volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.

În ceea ce privește criteriul de continuitate, reprezentanții ANAF susțin că schimbarea privește excluderea din rândul contribuabililor mari/mijlocii, după trei ani în care nu au îndeplinit criteriul de bază, a celor aflați în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum și cei declarați inactivi, potrivit dispozițiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală.

De asemenea, s-a menținut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenți în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentați sau reprezentați fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

“Utilizarea unor criterii realiste de selecție a contribuabililor va permite atât realizarea unor eșantioane corecte din punct de vedere al importanței fiscale, cât și interpretarea unitară a informațiilor privind eficiența administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceștia, creșterea eficienței administrării fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare”, mai precizează ANAF în comunicatul oficial.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here