20 Februarie, 2020

ANAF: Pachetele de țigări și de tutun de rulat, marcaje noi din 2019

Pachetele de țigări de tutun rulat vor avea, din 2019, identificatoare unice pentru trasabilitate, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală. Marcajul va pemite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până la momentul vânzării sale către primul distribuitor retail. Marcajele pentru trasabilitate vor fi introduse de la 20 mai 2019 pentru pachetele de țigări și de tutun rulat, și de la 20 mai 2024 pentru alte produse de tutun. 

“Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amănuntul, toţi operatorii economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun, inclusiv producătorul, au obligaţia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum şi toate mişcările intermediare şi ieşirea finală a pachetelor unitare din posesia lor, conform Legii nr. 201/2016. Această obligaţie poate fi îndeplinită prin marcarea şi înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartuşe, baxuri sau paleţi, dacă se asigură urmărirea şi asigurarea trasabilităţii tuturor pachetelor unitare“, se mai arată în comunicatul ANAF

La sfârșitul anului trecut, Comsiia Europeană a informat statele member că legislația privind trasabilitatea produselor a fost adoptată, astfel că se va crea un sistem unic, funcțional, pentru țările din Uniune, pentru urmărirea şi monitorizarea produselor din tutun. Următoarea întâlnire regională a CE va avea loc pe 15 februarie 2018 chiar la București, fiecare stat membru putându-și desemna până la zece reprezentanţi ai părţilor interesate din sectorul economic pentru a participa la sesiunea publică.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu