Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a supus dezbaterii publice un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se modifică formularele 10 şi 70, actualizându-se, totodată, reglementările fiscal-legislative privind trei noi tipuri de impozite.

Începând cu data de 1 februarie 2013 prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2013, Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 şi Ordonanţa Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, au fost reglementate trei noi impozite şi anume:

– impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural;

– impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale;

– impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

Aceste impozite sunt administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ordonanţele care reglementează cele trei impozite au stabilit obligaţii lunare de declarare a acestora.

Astfel, este necesară actualizarea categoriilor de obligaţii fiscale de declarare înscrise în vectorul fiscal, precum şi completarea declaraţiilor de înregistrare fiscală.

Descarcă noile forme ale declaraţiilor fiscale 10 şi 70, precum şi instrucţiunile de completare ale acestora!

În cadrul proiectului de act normativ se propune:

– completarea obligaţiilor declarative înscrise în vectorul fiscal cu impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cât şi cu impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

– modificarea corespunzătoare a formularului 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia.

– modificarea corespunzătoare a formularului 070 “Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”, precum şi a instrucţiunilor de completare a acestuia.

Consultă proiectul ANAF! Click aici!

Sursa: ANAF

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here