Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presă în care se referă la rambursarea TVA și activitatea de control, în perioada stării de urgență.
Astfel, conform comunicatului, în luna martie 2020, ANAF a restituit TVA în valoare de aproape 4 miliarde de lei, aferente unui număr de 24.526 deconturi iar media rambursărilor din primele două luni ale anului 2020 a fost de 1,6 miliarde de lei.
„De la data declarării stării de urgență, ANAF a accelerat procesul de rambursare a TVA
prin relocarea personalului implicat în acțiunile de control suspendate. Totodată, ANAF a
desfășurat campanii în rândul contribuabililor care au solicitat rambursarea de TVA, pentru a fi pregătite cu rapiditate compensările și restituirile de taxe, necesare în derulareamprocedurii de rambursare” se precisează în document.
De asemenea, ANAF a elaborat un proiect de act normativ care se află în prezent în
circuitul de avizare internă, în vederea implementării mecanismului de rambursare care vizează soluționarea rapidă a deconturilor de TVA.
Totodată, în această perioadă, au fost suspendat acțiunile de control fiscal, cu excepția verificărilor aferente soluționării rambursărilor de TVA cu control anticipat, a acțiunilor de control care pot fi continuate prin utilizarea unor mijloace de comunicare la distanță.
Referitor la ordonanţele militare, inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF sunt împuterniciți să se deplaseze pe teren pentru a verifica respectarea interdicțiilor stabilite prin aceste ordonanţe.
Potrivit comunicatului de presă, în urma verificărilor derulate, inspectorii DGAF au constat în cazul a 11 contribuabili încălcarea măsurilor dispuse prin ordonanțele militare, aplicând amenzi în sumă de 674.000 lei.
În ceea ce privește activitatea de soluționare a contestațiilor, conducerea ANAF a aprobat ca pe perioada stării de urgență susținerea contestației să poată fi realizată în fața organelor de soluționare a contestațiilor și online sau prin telefon.
În ceea ce privește scutirea de taxe vamale și TVA pentru importuri destinate
combaterii COVID-19, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale și TVA pentru importurile destinate prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului COVID-19, iar Comisia Europeană urmează să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni.
Totodată, documentul face referire la Ordonanţa de Urgență nr. 33 din 26 martie 2020, care prevede ca în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA, să nu se facă plata efectivă la organele vamale a TVA pentru importul de medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID – 19.
Atfel, organele vamale nu solicită plata TVA în vamã pentru importurile acestor produse pe toatã durata stãrii de urgențã și 30 de zile de la data încetării acesteia. Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiazã de către importatori în decontul de TVA, atât ca taxã colectatã, cât și ca taxă deductibilă.
„ANAF asigură colectarea veniturilor bugetare și derulează procedurile de administrare
fiscală pentru ca Bugetul Statului să fie permanent alimentat în vederea asigurării resurselor necesare funcționării sistemului medical, armatei, poliției, serviciilor de asistență socială și multor altor activități esențiale ale Statului Român„, se mai menţionează în comunicatul ANAF
Depunerea declarațiilor, obținerea de informații şi plata poate fi efectuată online. Iar informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60.
De asemenea, contribuabilii care nu sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României