Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis în urmă cu puţin timp un comunicat de presă potrivit căruia contribuabilii care nu depun la termen declarația de înregistrare fiscală vor fi înregistrați din oficiu.

Astfel, persoanele fizice, persoanele juridice, entitățile fără personalitate juridică, precum și sediile secundare care au obligația înregistrării ca plătitori de impozit pe salarii, care nu depun în termenele prevăzute de legislația în vigoare declarația de înregistrare fiscală vor fi înregistrate fiscal din oficiu, sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale.

Procedura de înregistare fiscală din oficiu nu se va aplica persoanelor fizice care dețin cod numeric personal și sunt supuse impozitului pe venit, cu excepția persoanelor fizice care desfășoară actvități economice în mod independent sau exercită profesii libere.

În acest sens, s-a întocmit “Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea unei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală conform legii”, ce poate fi consultat aici.

Potrivit documentului realizat de Agenţie, dacă înregistrarea fiscală se realizează din oficiu, pe baza constatărilor unor compartimente cu atribuţii de administrare fiscală, aceste compartimente transmit compartimentului de specialitate o solicitare motivată, însoţită de copii de pe documentele care au stat la baza formulării solicitării. Solicitarea se semnează de conducătorul compartimentului solicitant.

Dacă înregistrarea fiscală se realizează din oficiu, pe baza constatărilor organelor de inspecţie fiscală, acestea transmit compartimentului de specialitate o solicitare motivată, însoţită de copii de pe actele care au stat la baza formulării solicitării. Solicitarea se semnează de conducătorul organului de inspecţie fiscală.

Dacă înregistrarea fiscală se realizează la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, aceste autorităţi transmit organului fiscal competent o solicitare motivată, însoţită de copii de pe documentele care au stat la baza formulării solicitării. Solicitarea se semnează de conducătorul autorităţii solicitante şi trebuie să conţină atât dovada faptului că, contribuabilul a cărui înregistrare fiscală este solicitată este subiect al unui raport juridic fiscal, cât şi toate elementele de identificare ale acestuia: denumire/nume şi prenume, adresă şi, după caz, cod numeric personal. Dacă se solicită înregistrarea fiscală a unor sedii secundare trebuie comunicate şi datele de identificare ale contribuabilului care le-a înfiinţat şi anume: denumire, cod de identificare fiscală, domiciliul fiscal.

comentarii

2 COMENTARII

 1. Exista punct de lucru (de tamplarie)care functioneaza ilegal ,in comuna Cartisoara nr.589 jud SibiuExista firma HDM Woodstock titular Grovu Adrian din Fagaras ,str Titu Pertia nr 11,care insa lucreaza numai in acest punct de lucru,care spun eu este ilegal,deoarece nu plateste nimic la primaria Cartisoara,nu are acceptul vecinilor,dar nici acceptul coproprietarului din com Cartisoara(aici detine 50% Grovu Lucian-tatal lui Adrian-si 50% Milosan Estera -matusa lui Adrian,sora lui Lucian) Produce mult zgomot ,deranjeaza(nu am cuvinte sa exprim,ce inseamna sa-ti huruie in cap moatoarele din atelier)Va rog ! ANAFUL care “fugareste”pri piata babele ptr 2 fire de patrunjel,nu se sinchiseste ca asta nu plateste nimic ptr acest pct de lucru (clandestin ) ?

  • Stimata Doamna Lidia CORNESCU EMILIA,
   Faptul ca ati fost respinsa ca martor intr-un proces de partaj, nu va garanteaza dreptul de a calomnia.
   Va invit in fata instantei de judecata sa si probati cele mentionate pe acest site, in continutul acestui comentariu.
   Pe viitor, va recomand sa va documentati foarte bine inainte de a publica astfel de aberatii si sa va scrieti si numele complet.
   Va doresc o vara zgomotoasa. :-))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here