Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat într-un comunicat de presă că a declanşat operaţiunea Mercur, o acţiune de verificare a veniturilor nedeclarate obţinute din comerţul electronic nefiscalizat, urmare a extinderii  aestui tip de acte de comerţ. 

Reprezentanţii ANAF menţionează că s-a intensificat comerțul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă în special intermediul unor persoane fizice sau site-uri paravan, care activează pe perioade scurte.

De asemenea, lansarea unor marketplace-uri a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse făr a fiscaliza veniturile  sau care vindeau produse contrafăcute.

„În prima etapă, inspectorii antifraudă au analizat peste două milioane de vânzări online de bunuri livrate prin curier și s-a început verificarea a peste 500 dintre clienții firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata ramburs sau în conturi bancare.

Monitorizarea și analiza comerțului din marile centre angro, achizițiile din UE și importurile extracomunitare cu vânzările online și a livrărilor cu încasare ramburs sau plată online realizate de firmele de curierat rapid au evidențiat tipologii de acțiune, în principal de către persoane fizice care cumpără produse la prețuri subevaluate, pe care le vând en-detail online și încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligațiilor fiscale.

Furnizorii acestor persoane fizice achiziționează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi lichidate după finalizarea formalităților de vămuire”, se mai arată în comunicatul ANAF.

ANAF recomandă comercianților şi face apel către persoanele fizice sau juridice să se asigure că și-au achitat toate obligațiile fiscale către bugetul statului. Cei care au omis să declare veniturile o pot face în perioada imediat următoare, ceea ce va duce la evitarea calculului de penalităţi.

Amintim, în acest context, despre faptele pedepsite de Legea 241/2005 printre care se numără ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile și ținerea unor evidențe contabile duble.

De asemenea, potrivit art. 12 din legea nr 241/2005, persoanele condamnate pentru evaziune fiscală nu mai pot fi ulterior nu pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanți legali ai societății comerciale.

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici