Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, românii care desfășoară activități casnice în gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure vor primi tichete.
Cei care prestează activități casnice în casa unor familii sau a unor persoane singure vor fi remunerați. Aceștia nu mai trebuie să lucreze la negru, iar serviciile prestate le sunt, în sfârșit, validate.
Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, fără calificare, desfășurată de un prestator casnic în cadrul gospodăriei unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Un aspect important al acestei inițiative este că activitatea casnică nu trebuie să aibă un scop comercial și nu trebuie să fie în beneficiul altor persoane sau terți.
Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024.
Valoarea nominală a unui tichet este de 15 lei, sumă care poate fi revizuită anual, conform legii.
Este interzis transferul acestor tichete către alte persoane. Ele pot fi utilizate exclusiv de către prestatorul casnic al cărui nume și detalii personale sunt specificate pe fiecare tichet. În schimb, aceste tichete pot fi convertite în bani de către prestatorul casnic în termen de maximum 12 luni de la data primirii lor, prin intermediul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sau a furnizorului de servicii universale, ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer bancar în contul indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
Aceste tichete sunt destinate activităților precum curățenie și igienizare, spălare și călcare rufe, croitorie, pregătirea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente. Mai mult decât atât, aceste vouchere pot fi utilizate și pentru serviciile prestate de persoanele care oferă servicii de bonă, în mod ocazional.
Pentru achiziționarea acestor tichete, persoanele interesate se pot adresa agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau din Municipiul București, furnizorilor de servicii poștale universale sau pot accesa platforma electronică dedicată activităților casnice, disponibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.
Este important de subliniat că prestatorii casnici vor fi impozitați și vor contribui la asigurările sociale pentru veniturile obținute din aceste activități. Totuși, dacă prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta va deveni asigurat fără a plăti contribuția și va avea acces la servicii medicale de bază, conform informațiilor furnizate de ANAF.
Vezi aici Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic
Vezi aici alte articole despre pretator casnic