Toate persoanele fizice și juridice din România care își vor plăti, până la sfârșitul acestui an, obligațiile curente, principalul restanțelor bugetare înregistrate la data de 31 martie și toate declarațiile fiscale, vor beneficia de amnistie fiscală, conform unui proiect adoptat de Guvern.

Amnistia va consta în anularea dobânzilor, a penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale.

Guvernul estimează un impact bugetar pozitiv de până la 2 miliarde de lei, deoarece va încasa restanțele de până la data de 31 martie, dar și obligațiile de plată care au termen după această dată. Facilitățile vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020  – persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfãșoarã activitãți economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice etc.

Ordonanța adoptată în ședința de Guvern din 7 mai prevede următoarele măsuri:

  1. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la aceastã dată au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale.
  2. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.
  3. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la aceastã dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.
  4. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a inspecției fiscale sau verificãrii situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

De asemenea, instituțiile de stat, autoritățile administrațiilor locale pot beneficia de prevederile de mai sus, dacă îndeplinesc condițiile enunțate.

Totodată, ordonanța prevede că un contribuabil poate să cumuleze mai multe dintre facilitățile de mai sus, iar cei aflați în eșalonare la plată pot opta și pentru menținerea eșalonării, și pentru facilitățile fiscale, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here