Amenzile rutiere nu mai pot fi achitate pe loc poliţistului, la jumătate din valoarea acestora, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.

Actul normativ, aplicabil din 24 august 2018, a abrogat alineatul (6) al art. 109 din Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), conform căruia pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Aşadar, de la această dată, plata se poate face prin celelelalte modalităţi, precum sucursalele CEC, Trezorerie, casieriile autorităţilor administraţiei publice locale sau pe ghiseul.ro.

În schimb, reamintim că Legea nr. 203/2018 a introdus posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, termenul anterior fiind de 48 de ore.

Legea privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, adoptată de Camera Deputaților pe 27 iunie, își propune eficientizarea și facilitarea procesului de achitare a contravențiilor, prin folosirea celorlalte modalități de plată, în afară de achitarea pe loc, agentului constator. Astfel, sunt reglementate măsuri pentru facilitarea achitării proceselor verbale de amendă prin constituirea unui cont unic de plată, simplificându-se astfel și procedura de urmărire a încasării amenzii, sau a confirmărilor de plată – prevederi aplicabile însă de la 1 ianuarie 2019.

„Pentru scopul prezentei legi:

a) se constituie un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale;

b) se reglementează obligația utilizării unei serii de evidență unică a proceselor-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, denumit în continuare proces-verbal de contraventie;

c) se instituie titlul de creanță electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenție, stabilite de prezenta lege;

d) se constituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice”.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here