Parlamentarii vor să modifice articolele referitoare la amendarea celor care nu au avut rovigneta sau taxa de pod plătite. În cazul proprietarilor care au fost prinşi fără aceste taxe în lipsa lor, adică prin mijloacele tehnice – camera de luat vederi, radar, etc., iar amenda vine acasă, senatorii susţin că de multe ori, oamenii primesc contravenţiile la câteva luni după constatare.

Aşa că proprietarii maşinilor respective se plâng că nici nu mai ţin minte pe ce tronson au circulat fără rovignetă valabilă la acea dată, nu mai păstrează dovezile plăţii dacă au fost făcute şi nu au fost implementate corect în sistem, mai ales că între timp au achitat alte tarife pe diverse durate de utilizare.

Iniţiatorii propun modificarea şi completarea articolului 9 din Ordonanţa nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, astfel încât autorităţile să aibă un termen clar între săvârşirea propriu-zisă a contravenţiei şi constatarea acesteia, dar şi proceduri indubitabile în faţa contravenienţilor, ca să nu îi mai facă pe aceştia să dea statul în judecată.

Prima modificare se referă la precizarea intervalului de timp dintre săvârşirea faptei şi constatarea contravenţiei – 30 de zile. Autorităţile vor avea, aşadar, la dispoziţie o lună ca să citească datele din registratoarele poliţiei, să caute datele proprietarului maşinii şi să întocmească procesul verbal de constatare.

A doua modificare prevede timpul pe care îl au autorităţile în a doua etapă, cea în care trimit amenda acasă după ce au întocmit procesul verbal de constatare – 15 zile. Iniţiatorii completează şi modifică şi articolele referitoare la procedura de trimitere a amenzii – aceasta trebuie însoţită de fotografia sau probele care atestă “transparenţa şi celeritatea constatării”:

Art. 9 Ordonanţa nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82, din 1 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

“După alineatul (8) se introduce două noi alienate, alin. (81) şi alin. (82), cu următorul cuprins:

(81) Procesului verbal trebuie să îi fie ataşate fotografia doveditoare că vehiculul a circulat în data respectivă pe tronsonul de drum în cauză, precum şi actul doveditor al lipsei rovignetei.

(82)  Procesul verbal încheiat după termenul prevăzut la alineatul (4) – 30 de zile, sau comunicat după termenul prevăzut la alineatul (8) – 15 zile, este nul de drept.”

Proiectul legislativ va fi supus dezbaterilor publice din Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here