Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat marți, neconstituțională în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență.

CCR a reținut următoarele:

A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.

A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanțeide urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său„.

Practic, după publicarea Deciziei CCR în Monitorul Oficial, autoritățile nu vor mai putea da amenzi din cauza nerespectării ordonanțelor militare referitoare la regimul de deplasare și declarațiile pe proprie răspundere.

CCR a declarat că OUG de mărire a amenzilor este neconstituțională, pentru că nu are suficientă claritate și predictibilitate.

Referitor la OUG 34, aceasta a fost dată de Guvern pentru a crește amenzile stabilite prin articolul 28 din ordonanța din 1999 și pentru a aduce alte modificări regimului sancționatoriu. CCR a reținut că „a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)„.

Avocatul Poporului spune că i-a sfătuit pe toți cei care au fost amendați să le conteste în instanță, dar există riscul ca sute de procese să fie deschise și să aglomereze și mai rău instanțele de judecată, având în vedere că MAI a aplicat în această perioadă peste 30.000 de amenzi. Cei care au plătit deja amenda NU o mai pot contesta.

Avocatul Poporului a explicat că a contestat la CCR ordonanța privind amenzile pentru că „nu spune clar care sunt contravențiile, nu le descrie, doar stabilește o obligativitate generală de a respecta. Ordonanța nu a făcut asta și ne-am trezit că prin ordnanțele militare, care nu pot fi atacate, s-au stabilit comportamente și fiecare polițist a interpretat cum a crezut și a amendat cum a crezut. Asta nu e normal într-un stat de drept”. Guvernul trebuie să se gândească la o soluție privind aceste amenzi, o amnistie sau un al tip de formulă, a mai spus Weber.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here