Amenzile pentru distrugerea pădurilor au fost mărite la sfârşitul anului trecut printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, însă actul normativ nu şi-a încheiat încă parcursul în Parlament, care trebuie să îl adopte prin lege. Astfel, proiectul de lege pentru adoptarea OUG nr. 51/2016 încă mai aşteaptă votul final în Camera Deputaților. Măsurile cuprinse în actul normativ sunt atât pentru cei care taie ilegal pădurile, cât și pe personalul din ocolurile silvice care nu își îndeplinesc atribuțiile – nu strâng informații despre copacii care sunt tăiați în afara legii, nu eliberează acte la timp proprietarilor sau firmelor, nu iau măsuri pentru reîmpădurire sau nu depășesc limitele aprobate pentru tăiere.

Fostul guvern, inițiatorul proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, scrie, în expunerea de motive, că volumul tăierilor ilegale a ajuns la 8 milioane de metri cubi pe an:

“Se preconizează reducerea masivă a tăierilor ilegale. Cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal pune în pericol siguranța publică în primul rând prin destructurarea arboretelor care nu își pot realiza rolul reglator privind factorii climatici, determinând alunecări de teren, scurgeri masive de pe versanți, inundații, punerea în pericol a barajelor și implicit a vieții oamenilor”, se mai arată în expunerea de motive a actului normativ inițiat de guvern.

De asemenea, proiectul de lege prevede modificări și noi atribuții pentru poliție și jandarmerie, deoarece în acest moment, controlul și amenzile la Codul Silvic se pot da doar de către inspectorii de mediu și cei de la Garda Forestieră.

În privința persoanelor fizice și juridice care distrug pădurile, vor fi amendate ca fiind încălcări ale Codului Silvic tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieților, lăstarilor, inclusiv a pomilor de Crăciun. De asemenea, sunt considerate contravenții distrugerile, furtul suprafețelor împădurite dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de până la 5 ori prețul mediu al unui singur metru cub de masă lemnoasă pe picior. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 lei și 30.000 de lei, funcție de cantitate și gravitatea distrugerilor.

amenzi codul silvic

„(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) se produc în păduri încadrate în tipul I funcțional – TI, sancțiunile de mai sus se triplează.”

Amenzile au fost mărite și în cazul angajaților din ocolul silvic, care vor avea noi atribuții în fișa postului. Sancțiunile sunt cuprinse între sume de la 1.000 la 20.000 și chiar 30.000 de lei în cazul celor care nu respectă legea.

Toate sancțiunile vor fi împărțite astfel, conform proiectului de lege:

  • 50% din sumă se achită în Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică;
  • 50% se achită administratorului în cazul terenurilor proprietate publică a statului și se repartizează similar chiriei achitate pentru ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național sau se achită proprietarului, pentru fondul forestier altul decât cel proprietate publică a statului.

Noul guvern a dat aviz favorabil proiectului, care mai așteaptă rapoartele emise de comisiile de specialitate pentru a intra la votul final, în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here