Tăierea copacilor protejați de lege este supusă unor reglementări stricte, iar nerespectarea acestora atrage amenzi mari. Legea nr. 348/2003 prevede clar care sunt copacii protejați și în ce condiții pot fi aceștia tăiați, chiar și în cazul în care se află pe proprietăți private.

Printre copacii protejați se numără nucul, migdalul, alunul și castanul comestibil, aceștia fiind incluși în familia nuciferelor.

Conform legii, tăierea unui nuc sau a unui castan comestibil, indiferent de cultură sau de proprietate, se face doar cu autorizație specifică, cu obligația de a planta cinci pomi tineri din soiuri autorizate. Cererea de tăiere a nucilor și castanilor comestibili izolați trebuie depusă cu cel puțin trei luni înainte și este verificată de direcțiile generale pentru agricultură și dezvoltare rurală județene sau din București.

În cazul defrișării plantațiilor de nuc și castan comestibil în masiv, este necesară o  expertiză tehnică realizată de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură sau de stațiunea de cercetare și dezvoltare pomicolă din zonă. Documentația trebuie depusă cu cel puțin șase luni înainte de data propusă pentru defrișare.

Legea stipulează că tăierea unui copac din familia nuciferelor este permisă în anumite condiții:

  • dacă este plantat pe aliniamentele drumurilor naționale și pune în pericol circulația;
  • dacă este amplasat într-o zonă unde se va construi un obiectiv de interes național;
  • dacă este bătrân și are 60% din ramuri uscate.

Vezi aici Legea nr. 348/2003

Vez aici alte articole despre tăiere copaci protejați

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here