Senatul a aprobat proiectul de lege inițiat de USR care impune instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în apropierea depozitelor de deșeuri. Proiectul introduce și un nou set de amenzi cuprinse între 40.000 și 80.000 de lei pentru nerespectarea acestor obligații.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de prim for sesizat, și prevede că datele colectate de stațiile de monitorizare vor fi accesibile publicului și transmise către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Conform inițiativei legislative USR, încălcarea obligațiilor de monitorizare a aerului și de publicare a datelor va fi sancționată cu amendă contravențională de până la 80.000 lei. Camera Deputaților va avea rolul decizional asupra acestei propuneri de lege.

Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului și vicepreședinta comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, a declarat că numeroși cetățeni se plâng că nu pot deschide geamurile din cauza mirosurilor neplăcute provenite de la gropile de gunoi și că mii de români se confruntă cu această situație dramatică. Prin acest proiect de lege, se dorește asigurarea dreptului la un aer curat pentru toți cetățenii și stoparea practicilor ilegale care afectează sănătatea publică.

De asemenea, președintele comisiei pentru mediu din Senat a subliniat că inițiativa reprezintă un pas important în protejarea sănătății cetățenilor și a mediului. Monitorizarea calității aerului la depozitele de deșeuri va permite intervenția rapidă în caz de depășire a limitelor admise și prevenirea efectelor negative asupra sănătății și mediului.

Vezi aici proiectul de lege PL-x nr. 177/2022

Vezi aici Legea 104/2011

Vez aici alte articole despre protecția mediului

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here