Potrivit actului normativ care a fost adoptat recent de Camera Deputaților, se va interzice vânzarea sau oferiră gratuit a acestor băuturi energizante minorilor. Comercianții care nu respectă acceastă regulă riscă amenzi mari și suspendarea temporară a activității.

Legea nou adoptată interzice total vânzarea acestor băuturi minorilor și elimină disponibilitatea lor în magazinele din apropierea instituțiilor de învățământ și a spitalelor.

Vezi aici articole pe Legestart în 2018 și 2020 despre proiecte similare.

Noul proiect de lege face referire la băuturi energizante, definite ca fiind „băuturi care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central și la cele care conțin combinații de vitamine și minerale, incluzând cafeină, taurină și carnitină”.

Pe lângă substanțele care pot afecta sănătatea tinerilor, aceste băuturi conțin și cantități semnificative de zahăr. De exemplu, un pahar de energizant conține echivalentul a 10 lingurițe de zahăr.

 Comercianții care vând aceste băuturi minorilor riscă amenzi de până la 30.000 de lei și chiar suspendarea activității pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile. Autoritățile vor efectua controale, iar pe baza sesizărilor îi pot amenda pe cei care încalcă legea.

Vezi aici Legea 61/1991

Vezi aici alte articole despre băuturi energizante

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here