Senatul României a adoptat recent o propunere legislativă privind modificarea Legii 75/1994, prin care vor fi aplicare amenzi substanțiale celor care nu respectă prevederile referitoare la drapelul și imnul național.

 Noua lege, propusă de senatorul Nicolae Ciucă și deputatul Gabriel Andronache din PNL, stabilește sancțiuni pentru adăugarea de inscripții sau simboluri ilegale pe drapelul României, în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

Proiectul de act normativ stipulează că „cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României, să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei de la art 1, alin. 3 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei cu respectarea dispoziţiilor OG 2/2001”.

Propunerea legislativă, adoptată de Senat, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, organismul decizional în acest caz. Aceasta completează Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României și reprezintă o măsură menită să descurajeze acțiunile care aduc ofensă drapelului național, protejând astfel simbolurile naționale și ordinea publică.

Vezi aici Legea 75/1994

Vezi aici Ordonanța 2/2001

Vezi aici alte articole despre drapel

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here