De ieri, 10 iulie 2017, au intrat în vigoare o serie de modificări introduse în OUG nr. 8/2099 privind acordarea voucherelor de vacanţă, referitoare la amenzi şi valorile acestora. Dacă anterior actul normativ stabilea clar sumele de bani ce trebuie achitate de contravenienţi, de săptămâna aceasta se aplică sistemul punctelor-amendă.

În primul rând, reţinem faptul că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii. În acest moment, salariul de bază minim brut este de 1.450 de lei, însă pe viitor acesta se poate modifica, fapt ce va duce în mod automat şi la schimbarea valorică a amenzilor din ordonanţa privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Pornind de la acest aspect, să vedem exact ce fapte constituie contravenţii în baza acestui act normativ şi care sunt noile valori ale sancţiunilor, introduse prin OUG nr. 46/2017, aplicând sistemul punctelor-amendă:

acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului – 7 puncte-amendă, respectiv 10.150 lei (anterior amendă de la 1.000 la 5.000 lei);

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 46/2017 asupra OUG nr. 8/2009 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

modif vouchere vacanta

acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii – 14 puncte-amendă, respectiv 20.300 lei (anterior amendă de la 1.000 la 10.000 lei);

oferirea restului în bani la voucherele de vacanţă, comercializarea acestora de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi, emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale sau de către alte entităţi decât cele prevăzute de lege – 14 puncte-amendă, respectiv 20.300 lei (anterior amendă de la 5.000 la 10.000 lei);

emiterea pachetelor de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată – 14 puncte-amendă, respectiv 20.300 lei (anterior amendă de la 5.000 la 10.000 lei);

emiterea voucherelor de vacanţă cu nerespectarea prevederilor referitoare la menţiunile ce trebuie înscrise în mod obligatoriu pe acestea, alimentarea şi utilizarea lor (vezi Documentar) – 14 puncte-amendă, respectiv 20.300 lei (anterior amendă de la 5.000 la 10.000 lei).

Documentar – menţiuni obligatorii, alimentarea şi utilizarea voucherelor de vacanţă

Fiecare voucher de vacanță pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde, cel puțin, următoarele mențiuni:

  • emitentul și datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a voucherului de vacanță;
  • angajatorul și datele sale de identificare;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță;
  • spațiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat și aplicării ștampilei unității afiliate;
  • interdicția unității afiliate de a plăti diferența în bani dintre valoarea voucherului de vacanță și valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor de vacanță;
  • perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanță.
  • interdicția de a utiliza voucherul de vacanță în alte locuri decât în unitățile afiliate
  • elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Fiecare voucher de vacanță pe suport electronic este valabil numai dacă următoarele mențiuni sunt înscrise pe sau stocate într-un alt mod în acesta – emitentul și datele sale de identificare, angajatorul și datele sale de identificare, numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care poate utiliza voucherul, perioada de valabilitate, interdicția de a utiliza voucherul în alte locuri decât în unitățile afiliate şi elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de către angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate.

Ai nevoie de OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here