Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică o ordonanţă pentru completarea şi modificarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Anunţul va sta timp de 10 zile pe site-ul instituţiei, pentru propuneri.

Proiectul de act normativ stimulează activitatea de reabilitare termică a cladirilor, atât în cazul celor noi, cât şi în cazul renovării celor existente, astfel încât să fie reduse cât mai mult consumurile energetice, conform normelor europene.

Cumpărătorii sau chiriaşii clădirilor vor fi informaţi cu privire la consumurile energetice ale locuinţelor lor, prin certificate de energie emise de auditori energetici autorizaţi. Astfel, susţin reprezentanţii MDRAP, creşte protecţia consumatorilor şi se reduc, în clădiri, consumurile pentru încălzire, răcire, climatizare a aerului, iluminat, apa caldă menajeră obţinută prin ardere de combustibil.

Un alt efect benefic al acestor modificări este diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, odată cu creşterea utilizării surselor alternative de energie.

Proiectul cuprinde 15 mari schimbări şi completări ale legii, printre cele mai importante fiind:

  • precizarea modului de calcul a valorii de impozitare a unei clădiri, în cazul renovării majore a acesteia
  • instituirea obligativităţii ca, în perioada de valabilitate a certificatelor de performanţă energetică, deţinătorii clădirilor să pună în aplicare măsurile recomandate incluse în certificatele elaborate pentru clădirile pe care le deţin, luându-se în considerare rolul de exemplu ce revine autorităţilor administraţiei publice
  • obligativitatea afişării certificatelor de performanţă energetică la toate categoriile de clădiri frecvent vizitate de public de către deţinătorii acestora, precum: clădiri din domeniul public – biblioteci, muzee, teatre, şcoli, spitale, şi altele asemenea, precum şi la alte categorii de clădiri – hoteluri şi restaurante, clădiri pentru servicii de comerţ en gros şi cu amănuntul, clădiri de învăţământ, alte clădiri consumatoare de energie în scopul informării publicului
  • obligativitatea verificării anuale, prin sondaj, a minimum 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic

Actul prevede şi noi amenzi, mai mari, pe care le va da Inspectoratul de Stat în Construcţii celor care nu respectă noile reglementări – de la 1.250 de lei, la 10.000 de lei.

Sursa: MDRAP

Ai nevoie de Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here