Ordonanţa de urgenţă nr. 58/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor intra în vigoare la 28 mai 2022.  Aceasta modifică Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. 

Se interzice profesioniştilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii iar prin Ordonanţa de urgenţă nr. 58/2022 se introduc următoarele amenzi:

a) amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei;

b) în cazul în care se impune aplicarea unor sancţiuni în conformitate cu dispoziţiile art. 21 din Regulamentul (UE) 2017/2.394 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure respectarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.006/2004, cu amendă de la 0,1% până la inclusiv 4% din cifra de afaceri anuală a profesionistului realizată în anul financiar anterior sancţionării, realizată pe teritoriul României, pentru încălcările pe scară largă şi încălcările pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 3 şi 4 din Regulamentul (UE) 2017/2.394;

c) în cazul în care se impune aplicarea unei amenzi în conformitate cu lit. b), însă informaţiile privind cifra de afaceri anuală a profesionistului realizată în anul financiar anterior sancţionării nu sunt disponibile, cu amendă cuprinsă între 200.000 euro-2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României.

Următoarele criterii exemplificative şi orientative sunt luate în considerare pentru aplicarea de sancţiuni:

a) natura, gravitatea, amploarea şi durata încălcării;

b) orice acţiune întreprinsă de profesionişti pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;

c) orice încălcare anterioară săvârşită de profesionişti, ce se regăseşte în mod obligatoriu în cazierul comercial al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;

d) beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de profesionişti datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;

e) sancţiunile aplicate profesioniştilor pentru aceeaşi încălcare în alte state membre ale Uniunii Europene în cazurile transfrontaliere în care informaţiile cu privire la astfel de sancţiuni sunt disponibile prin mecanismul prevăzut la art. 11-25 din Regulamentul (UE) 2017/2.394;

f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanţelor cazului.

Neducerea la îndeplinire a măsurilor rămase definitive prin hotărârile judecătoreşti se sancţionează de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu amendă de la 5.000 lei la 200.000 lei.

Ordonanţa mai prevede că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va publica pe site-ul oficial hotărârile judecătoreşti definitive, în termen de 45 de zile, cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general de protecţie a datelor).

Asociaţiile de consumatori pot publica, în termen de 45 de zile, pe site-ul oficial cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, hotărârile judecătoreşti definitive, în situaţiile în care acestea au avut calitate procesuală sau speţa supusă judecăţii se află în domeniul pentru care a fost constituită asociaţia de consumatori.

Prin derogare de la prevederile Codului civil ce reglementează prescripţia extinctivă, formularea unei acţiuni în constatarea existenţei clauzelor abuzive este imprescriptibilă.

Prin derogare de la art. 713 alin. (2) din Codul de procedură civilă, instanţa de executare are posibilitatea de a examina în cadrul contestaţiei la executare, la cererea consumatorului sau din oficiu, dacă clauzele dintr-un contract încheiat între un profesionist şi un consumator ce constituie titlu executoriu au caracter abuziv, o astfel de contestaţie la executare fiind imprescriptibilă.

Prin derogare de la prevederile art. 719 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură civilă, atunci când se solicită suspendarea executării silite, consumatorii sunt exceptaţi de la plata unei cauţiuni atunci când fac dovada faptului că veniturile lunare nu depăşesc valoarea cumulată a două salarii minime pe economie.

În cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, organele de control vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, pentru a dispune încetarea utilizării clauzelor abuzive pentru viitor şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here