Un proiect de lege propune amenzi duble pentru tulburarea liniștii publice, cu accent pe comportamentele deranjante în zone rezidențiale, cum ar fi ascultarea prea tare a muzicii în apropierea locuințelor.

Recent, Senatul a aprobat o inițiativă legislativă care prevede dublarea valorii amenzilor pentru încălcarea normelor sociale și a ordinii publice, inclusiv pentru tulburarea liniștii publice. Astfel, amenzile pentru aceste abateri, care în prezent variază între 2.000 și 3.000 de lei, ar putea ajunge acum la 4.000-6.000 de lei. De asemenea, în cazul repetării infracțiunii în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000-12.000 de lei.

Printre modificările propuse se numără și extinderea definiției de tulburare a liniștii publice pentru a include atât zonele urbane, cât și cele rurale. Astfel, organizarea de petreceri zgomotoase și utilizarea de aparatură muzicală la volume excesive ar putea fi sancționate indiferent de mediul în care au loc.

Acest proiect de lege vine în contextul în care tulburarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă, afectând calitatea vieții cetățenilor. Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, amenzile actuale sunt considerate prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente deranjante, iar creșterea lor ar aduce beneficii atât cetățenilor, cât și autorităților publice.

Propunerea de modificare și completare a Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor care perturbă conviețuirea socială și ordinea publică va fi supusă dezbaterii în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Vezi aici Legea 61/1991

Vezi aici alte articole despre tulburare liniste publica

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here