Pe fundalul scandalului din sănătate legat de dezinfectanţii diluaţi utilizaţi în spitalele din România, Guvernul a decis, în cadrul şedinţei de ieri, înăsprirea sancțiunilor și introducerea unei noi contravenții aplicate firmelor care nu respectă regimul punerii pe piață și utilizării produselor biocide.

Astfel, firmele care nu respectă declaraţia pe proprie răspundere în ceea ce privește conținutul și concentrația substanței active din produsele biocide vor risca amenzi cuprinse între 35.000 lei și 50.000 de lei.

Mai mult, este prevăzută şi posibilitatea antrenării răspunderii penale a făptuitorului în cazul în care se întrunesc condițiile legale. Astfel, dacă personalul din autoritățile responsabile cu efectuarea controalelor oficiale în domeniul introducerii pe piață și utilizării biocidelor apreciază că  faptele care constituie contravenții (art. 13 din HG nr. 617/2014) au fost săvârșite în condiții care să atragă răspunderea penală, sesizează organul de urmărire penală competent.

Potrivit HG nr. 617/2014, autorităţile responsabile de efectuarea controalelor oficiale sunt:

  • Ministerul Sănătăţii prin direcţiile de sănătate publică;
  • Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice prin Garda Naţională de Mediu;
  • Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Vă reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în care s-au înregistrat probe neconforme, pe acestea aflându-se 50 de spitale din 22 de judeţe ale ţării şi din Capitală, care au folosit dezinfectanţi diluaţi. Toate acestea deţin un contract cu Hexi Pharma, companie care în cursul zilei de ieri şi-a cerut insolvenţa.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here