O propunere legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență 195 din 12 decembrie 2002, ce se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului, prevede amenzi şi puncte de penalizare pentru șoferii care parchează pe trotuar fără a lăsa loc pietonilor.

„Nerespectarea interdictiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lătimea minimă de cel putin un metru a trotuarului lăsat la dispozitia pietonilor”, se arată în propunerea legislativă.

Aşadar pentru această faptă, şoferii ar putea fi sancţionaţi cu amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni si 6 puncte de penalizare. Potrivit OUG nr. 195/2002, clasa a IV-a reprezintă de la 9 la 20 puncte-amendă.

Potrivit expunerii de motive, nu doar persoanele cu dizabilităţi consideră ca parcarea pe trotuar este o problemă. Părinţii sau bunicii cu copii/nepoţi în cărucioare sunt de asemenea profund afectaţi. Acestia sunt nevoiţi să se deplaseze pe spatiul carosabil, din cauza ocupării trotuarelor de autovehiculele parcate, periclitând astfel viaţa lor şi a copiilor/nepoţilor lor.

Trotuarele ocupate de vehicule creează impedimente şi în desfăşurarea acţiunilor specifice ambulanţelor şi masinilor de intervenţie ale pompierilor, îngreunând deplasarea paramedicilor cu echipamentul special din dotare, a autospecialelor şi altă tehnică de intervenţie.

În expunerea de motive este subliniat şi exemplul altor state, cum ar fi Franţa. În Codul Rutier al Frantei este prevăzut că staţionările și parcările pe trotuare sunt considerate parcări „foarte obstructive” și sunt sancționate cu amendă de 135 Euro (classe 4) sau 375 Euro în cazul în care amenda este majorată. De asemenea, agenții rutieri pot dispune prin ordonanţă imobilizarea sau ridicarea vehiculelor.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here