Din 20 mai 2018, perioada în care cumpărătorul unei maşini trebuie să informeze autorităţile despre schimbarea proprietarului acelei maşini va fi mai lungă. Sancţiunea pentru neîndeplinirea acestei obligaţii constă în suspendarea automată a înmatriculării autovehiculului şi amendarea şoferului cu până la 2.900 lei.
Suspendarea înmatriculării unui autovehicul este o sancţiune nou introdusă prin O.G. nr. 14/2017, care modifică şi completează Codul rutier, şi va putea fi aplicată începând cu data de 20 mai 2018.
În cazurile în care intervine suspendarea înmatriculării unei maşini, circulaţia pe drumurile publice cu respectiva maşină este interzisă. Norma legală prevede că este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor:
- care nu corespund din punct de vedere tehnic;
- care nu sunt asigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie;
- pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării;
- înregistrate, al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.
Potrivit noii reglementări, dacă noul proprietar al unei maşini nu anunţă autorităţile despre tranzacţie în termen de 90 de zile de la achiziţionare, înmatricularea acesteia va fi suspendată de drept. În prezent, termenul pus la dispoziţia cumpărătorilor de maşini este de 30 de zile. Suspendarea înmatriculării durează până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
Persoanele care circulă cu autovehicule a căror înmatriculare a fost suspendată riscă următoarele sancţiuni:
- între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv o amendă de la 1.305 lei la 2.900 lei;
- reţinerea certificatului de înmatriculare al vehiculului, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie;
- retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
Guvernul a introdus noile prevederi în încercarea de a pune capăt situaţiilor în care noii proprietari de maşini nu notifică autorităţilor schimbarea proprietarului pentru a evita plata unor taxe.
În Nota de fundamentare a actului normativ se arată că „reglementările în vigoare instituie în sarcina noului proprietar obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în evidențele autorităților abilitate (să înmatriculeze autovehicule). Cu toate acestea, sunt și situații în care noii proprietari de vehicule rămân în pasivitate. Motivele țin de indiferență sau, mai grav, de încercarea de a evita răspunderea juridică (în situația săvârșirii unor abateri de la normele privind circulația pe drumurile publice) sau chiar plata unor taxe”.
Astfel, prin suspendarea de drept a înmatriculării, care reprezintă practic retragerea provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumurile publice, se urmăreşte asigurarea unui control adecvat şi remedierea situaţiilor întâlnite în prezent.
Suspendarea înmatriculării unui autovehicul şi sancţionarea şoferilor care continuă să circule pe drumurile publice va putea interveni doar după intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la acestea, care va avea loc în 20 mai 2018. Ai nevoie de Ordonanța nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține apăsând AICI!