Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care prevede suspendarea activităţii pentru firmele care nu respectă  restricţiile referitoare la epidemia de coronavirus.

Acum legea 55/2020 prevede doar amendă pentru firmele care nu respectă măsurile de combatere a efectelor pandemiei. Dacă ignoră măsurile, operatorii economici riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, iar cei care continuă activitatea în timpul suspendării ei, sunt sancţionaţi cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei.

Proiectul propune, pe lângă amendă, pentru nerespentarea măsurilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, suspendarea activităţii pentru 15 sau 30 de zile.

Potrivit proiectului, în cazul repetării la același sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției prevăzute la art. 65 lit. q), de către conducătorul unui operator economic, pe lângă amenda  prevăzută la art. 66 lit.b), agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară .

Închiderea temporară a sediului  se materializează prin afișarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea contravențională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenției, aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Continuarea activității atrage, pe lângă amendă, închiderea temporară, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată. Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de mai sus se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Precizăm că ruperea sigiililor se pedepsește, conform articolului 260 din Codul penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here