Venitul minim de incluziune, care înglobează cele trei ajutoare de stat – subvenția pentru încălzirea locuinţei, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social – a fost amânat de Guvern, pentru anul 2019. Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018 a fost prorogată ca termen încă un an, prin OUG nr. 82/2017.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 82/2017 asupra Legii nr. 196/2016 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

venit incluziune_2018

Potrivit declaraţiilor susţinute de ministrul Energiei, Toma Petcu, la o conferință organizată de Focus Energetic, este necesar să se finalizeze activitatea Sistemului național informatic al asistenței sociale. Astfel, oficialul susține că nici autoritățile centrale, nici cele locale nu au deocamdată capacitatea de a adiministra o bază de date privind acordarea ajutoarelor de stat, dar Guvernul va iniția un grup de lucru la ministerele Dezvoltării, Energiei și Muncii, pentru a acorda asistență și pentru a identifica mai repede problemele apărute în aplicarea acestei legi.

Pe de altă parte, primarul Capitalei anunța, la finele lunii octombrie, că Guvernul va face toate demersurile, inclusiv la Comisia Europeană, de amânare a aplicării a Legii venitului minim de incluziune, care schimbă, practic, actualul sistem de subvenționare a ajutoarelor de încălzire a locuințelor, de care beneficiază peste 600.000 de familii și persoane singure.

Actualele subvenții de căldură sunt acordate pentru toate persoanele care demonstrează că venitul mediu net pe membru de familie este de până la 786 lei (1,572 ISR), iar persoanele singure pot obține ajutorul dacă au un venit de cel mult 1.080 lei (2,164 ISR).

Legea nr. 196/2016, care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie 2018, prevede ca ajutorul de încălzire să fie acordat doar consumatorilor vulnerabili, care nu înseamnă doar că au un venit mic, ci și că nu își pot acoperi cheltuielile cu întreținerea locuinței – căldură, energie electrică sau gaze natural.

Venitul minim de incluziune reunește ajutorul pentru căldură, alocația pentru susținerea familiei și suma pentru venitul minim garantat, dar poate fi suplimentat cu ajutoare complemetare, în funcție de caz, în bani sau în natură (în caz de accidente, boală gravă, calamități).

Autoritățile vor face însă o centralizare a datelor și vor efectua, în cazul persoanelor și familiilor care se încadrează, o singură plată, limita maximă a veniturilor beneficiarilor fiind de 1,200 ISR, așadar 600 lei. În această limită vor fi luate în calcul toate veniturile realizate în familie în luna anterioară, inclusive sumele pentru care un membru al familiei apt de muncă este obligat să presteze muncă în folosul comunității, remunerată de primărie. Nu vor fi adăugate însă alocațiile de stat pentru copii, bursele școlare, ajutoarele de urgență sau sumele obținute din munca plătită cu ziua (activități ocazionale).

Cererile de acordare a ajutoarelor de incluziune vor fi depuse la primării cu 60 de zile înainte de intrarea în vigoare a măsurilor legale, așadar la 1 februarie 2019, conform ultimului termen dat de Guvern.

Ai nevoie de Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here