Membrii Comisiei juridice a Senatului au adoptat, marţi, în unanimitate, un raport de admitere la Ordonanţa de urgenţă 44/2012 care modifică legea pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă în sensul amânării termenului de aplicare până la 1 februarie 2013, informează agenţia de presă Mediafax.

Prin Legea 76/2012 se propusese ca noul Cod de procedură civilă să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2012.

Potrivit Guvernului, prorogarea termenului este necesară, deoarece, pentru reuşita reformei, este extrem de importantă pregătirea temeinică a intrării în vigoare a noii reglementări: asigurarea fondurilor necesare, a resurselor umane, a infrastructurii, asimilarea legislaţiei de către profesioniştii dreptului.

“Sistemul judiciar a reclamat insuficienţa timpului necesar asimilării noilor reglementări”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit proiectului de act normativ, în condiţiile în care reforma şi modernizarea justiţiei civile “nu pot avea succes”, se impune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Codului de procedură civilă.

Executivul mai explică faptul că vacanţa judecătorească a fost de natură să întârzie finalizarea măsurilor de pregătire necesare aplicării Codului.

În expunerea de motive se mai menţionează că reprezentanţii CSM au semnalat imposibilitatea ocupării posturilor vacante în sistemul justiţiei până la data de 1 septembrie, în condiţiile în care finanţarea acestor posturi este condiţionată de rectificarea bugetară.

“Potrivit estimărilor studiilor de impact pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri, realizate, în mod independent, la solicitarea Ministerului Justiţiei, precum şi a estimărilor efectuate la nivelul fiecărei curţi de apel, va fi necesar un număr suplimentar consistent atât de judecători, cât şi de personal auxiliar de specialitate şi personal-suport, pentru care, la acest moment, nu poate fi încă susţinută finanţarea”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 44/2012 pentru modificarea art. 81 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă urmează să fie dezbătut în plenul Senatului în calitate de primă cameră sesizată.

Citeşte Codul de procedură civilă, republicat, aici!

Citeşte OUG 44/2012 aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here