Ministerul Finanţelor a publicat ieri un proiect de act normativ care aduce noi modificări la Codul fiscal, veteranii, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum şi cele deportate în străinătate ori care au fost prizonieri urmând să beneficieze din nou de anumite scutiri la plata impozitelor, acordate până la 31 decembrie 2015.

Context

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, până la 31 decembrie 2015, veteranii de război, văduvele de război, persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, beneficiau de scutiri de impozit pe clădiri, impozit pe teren și impozit pe mijloacele de transport. Scutirile erau acordate integral pentru bunurile deținute în comun cu soții/soțiile persoanelor menţionate.

În temeiul noului Cod fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, pentru clădirile, terenurile și mijloacele de transport deținute în comun cu soții/soțiile persoanelor fizice din categoriile amintite, facilitățile nu se aplică și pentru cota-parte din dreptul de proprietate pe care o deține soțul/soția persoanei fizice eligibile.

S-a creat, astfel, o limitare a facilităților de care aceste categorii speciale de persoane au beneficiat până la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal.

Astfel, prin propunerea legislativă se urmărește adoptarea imediată a unor măsuri reparatorii, prin restabilirea facilităților fiscale de care persoanele menționate beneficiau până la 31 decembrie 2015, în cazul bunurilor impozabile deținute în comun împreună cu soții sau soțiile.

Schimbări

Modificările la Codul fiscal vor viza, în acest context:

  • scutire integrală pentru clădirile, terenurile și un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, deținute în comun de veteranii de război și văduvele de război împreună cu soții/soțiile lor;
  • scutire integrală pentru clădirea de domiciliu, terenul aferent clădirii de domiciliu și pentru un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, pentru bunurile deținute în comun cu soțul/soția de către persoanele persecutate din motive politice şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

ATENŢIE! Dacă o clădire, un teren sau un mijloc de transport este deținut în comun de soți împreună cu o terță persoană, scutirea nu se va acorda și cotei-părți aferente terțului.

Pentru reglementarea modului de stabilire a impozitelor datorate în anul 2016, în conformitate cu modificările propuse, se precizează că scutirile de impozite se aplică de la data intrării în vigoare a actului normativ, organele fiscale locale având obligația să recalculeze impozitele datorate, proporțional cu perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here