Imobilele preluate abuziv de comuniști și care trebuie restituite proprietarilor ar putea avea termenul prelungit, pentru că cel actual, de 1 ianuarie 2017, nu poate fi respectat de autorități. Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România propune ca noul termen să fie 1 ianuarie 2025.

În situația în care nu se va preschimba acest termen, iar restituirea nu e dusă la bun sfârșit, suprafețele de teren care nu au titlul de proprietate emis, dar sunt în folosința foștilor proprietari de peste 20 de ani, vor fi trecute în proprietatea statului.

“Aceste imobile sau terenuri aflate în posesia cetățenilor români încă din anii ’90, n-ar trebui să se întoarcă în proprietatea statului. Ar trebui creat un alt cadru juridic și găsite noi soluții legislative astfel ca deținătorii terenurilor respective să devină proprietari de drept, de exemplu prin regândirea instituției posesiei“, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Restituirea trebuie făcută, la momentul actual, de comisiile locale și județene de fond funciar, care au amânat acest proces de restituire din cauza inventarierii terenurilor, amânată și ea tot de autorități.  Noul termen, de 1 ianuarie 2025, a fost propus, spun parlamentarii, conform noului program de cadastru și carte funciară elaborate de ministerul Dezvoltării, pentru anii 2015-2023.

Art. 20, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) terenurile puse la dispoziția comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foștilor proprietari până la data de 1 ianuarie 2025 intră, de drept, în Fondul național și sunt afectate valorificării punctelor acordate potrivit prezentei legi.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat. Pentru a fi adoptat, el trebuie votat apoi în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here