Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului, care stipulează că alocațiile copiilor vor crește anual, în funcție de rata medie a inflației.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021, prin care s-a stabilit cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2022. Ordonanţa prevede indexarea anuală, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile lunii ianuarie 2023.

Această măsură a fost luată ca  urmare acreșterii prețurilor la toate categoriile de bunuri și servicii, conform actului normativ.

De la începutul anului precedent, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani a fost stabilită la 600 de lei, iar pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani, la 243 de lei. Pentru minorii cu dizabilități, alocația este de 600 de lei.

Suma alocată de stat este acordată și tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau școală profesională, până la finalizarea studiilor, precum și majorilor cu dizabilități care urmează cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.

De asemenea, adulții cu dizabilități beneficiază de o indemnizație compensatorie, în cuantumuri cuprinse între 60 și 350 de lei.

Indemnizația compensatorie poate fi acordată fie direct persoanei cu dizabilități, în cazul în care aceasta are capacitatea deplină de a-și exercita drepturile, fie reprezentantului legal al acesteia, conform regulamentelor legale.

Vezi aici OUG 126/2021

Vezi aici alte articole despre alocații

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here