Social

Alocație pe viață pentru mamele cu cel puțin 3 copii, dacă nu au salariu

Traian Dobre
16 septembrie 2016 2 min read
Alocația de sprijin pentru toată viața, este, conform proiectului de lege, indexată după salariul minim brut pe țară, la care se adaugă alte scutiri și facilități fiscale, cum ar fi reducerea la jumătate a taxelor și...

Senatul va dezbate o lege nouă, care prevede acordarea unui ajutor bănesc pe viață femeilor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii. Condiția este ca mama să locuiască în România, indiferent ce cetățenie are, și să nu aibă venituri din salariu.

Alocația de sprijin pentru toată viața, este, conform proiectului de lege, indexată după salariul minim brut pe țară, la care se adaugă alte scutiri și facilități fiscale, cum ar fi reducerea la jumătate a taxelor și impozitelor plătite de mame la stat. Propunerea vine în sprijinul măsurilor pe care statul român ar trebui să le ia, spun inițiatorii, pentru creșterea natalității și stoparea declinului demografic al României:

“Printre cauzele care au condus la această situație îngrijorătoare se numără în mod evident și faptul că, printr-un nefericit complex de împrejurări, Decretul nr. 410/1985 privind ajutoarele care se acordă mamelor cu trei sau mai mulți copii a intrat în desuetudine și a fost abrogat prin Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social. În consecință, lipsite de orice sprijin material, femeile refuză, de regulă, să nască mai mult de 1-2 copii.”

Lege privind ajutorul bănesc acordat de stat mamelor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii

„Art. 14. (1) Mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii au dreptul, lunar, la următoarele ajutoare bănești:

a) Un ajutor bănesc echivalent cu 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată pe perioada cât copiii se află în îngrijirea sa;

b) Un ajutor viager, echivalent cu alocația de stat minimă acordată pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocația de stat.

(2) În cazul pierderii copiilor, prin decesul acestora sau prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă, ca urmare a desfacerii căsătoriei prin divorț, mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii își păstrează drepturile prevăzute la alin. (1).”

Proiectul de lege a fost trimis spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ și la Consiliul Economic și Social, cu mențiunea că finanțarea drepturilor propuse se poate realiza din sume alocate din Fondul național de solidaritate sau prin crearea unui fond special, rezultat din profitul statului la Fondul Proprietatea. Indiferent dacă va fi sau nu aprobat în Senat, unde este în dezbatere publică, proiectul de lege va fi adoptat dacă va fi votat ulterior în Camera Deputaților, forul decizional.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo