Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Vă prezentăm în continuare valorile acesteia pentru anul 2018, precum şi prevederile legale referitoare la beneficiari şi modalitatea de acordare, astfel cum sunt reglementate prin Legea nr. 277/2010.

De reţinut că acordarea alocației are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiții mai bune pentru creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, precum și stimularea frecventării de către copiii de vârstă școlară, aflați în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învățământ.

Beneficiari

Beneficiază de această alocație familia formată din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună (familie).

Beneficiază de alocație și familia formată din persoana singură* și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta (familie monoparentală).

ATENŢIE! Se consideră familie și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

*Prin persoană singură se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:

 • este necăsătorită;
 • este văduvă;
 • este divorțată;
 • are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
 • are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
 • nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile de mai sus;
 • a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile următoare: necăsătorită, văduvă, divorţată.

Sunt considerați ca făcând parte din familie şi copiii încredințați în vederea adopției, cei aflați în plasament la o persoană sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.

Asistentul maternal profesionist beneficiază de alocație doar pentru copiii săi, luându-se în considerare la stabilirea dreptului toate veniturile realizate de membrii familiei, cu excepția celor provenite din alocațiile de plasament și alte sume acordate asistentului maternal pentru acoperirea cheltuielilor lunare, în condițiile legii.

Cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei, în 2018

Cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei este raportat la valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei) şi depinde de tipul familiei, venitul mediu lunar pe membru de familie şi numărul copiilor în întreţinere, după cum urmează:

1.1. Familie cu venit net mediu lunar pe membru de până la 200 lei (0,40 ISR) inclusiv:

 • 82 lei (0,164 ISR) pentru familia cu un copil;
 • 164 lei (0,328 ISR) pentru familia cu 2 copii;
 • 246 lei (0,492 ISR) pentru familia cu 3 copii;
 • 328 lei (0,656 ISR) pentru familia cu 4 copii și mai mulți.

1. 2. Familie monoparentală cu venit net mediu lunar pe membru de până la 200 lei (0,40 ISR) inclusiv:

 • 107 lei (0,214 ISR) pentru familia cu un copil;
 • 214 lei (0,428 ISR) pentru familia cu 2 copii;
 • 321 lei (0,642 ISR) pentru familia cu 3 copii;
 • 428 (0,856 ISR) pentru familia cu 4 copii și mai mulți.

2. 1. Familie cu venit net mediu lunar pe membru între 200 şi 530 lei (0,40 – 1.06 ISR):

 • 75 lei (0,15 ISR) pentru familia cu un copil;
 • 150 lei (0,3 ISR) pentru familia cu 2 copii;
 • 225 lei (0,45 ISR) pentru familia cu 3 copii;
 • 300 lei (0,6 ISR) pentru familia cu 4 copii și mai mulți.

2. 2. Familie monoparentală cu venit net mediu lunar pe membru între 200 şi 530 lei (0,40 – 1.06 ISR):

 • 102 lei (0,204 ISR) pentru familia cu un copil;
 • 2014 lei (0,408 ISR) pentru familia cu 2 copii;
 • 306 lei (0,612 ISR) pentru familia cu 3 copii;
 • 408 lei (0,816 ISR) pentru familia cu 4 copii și mai mulți.

Acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei

Familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară, beneficiază de alocație în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale, și nu înregistrează absențe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare.

Pentru familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară cu handicap grav sau accentuat și care nu frecventează o formă de învățământ organizată în condițiile legii, alocația se acordă cu condiția prezentării certificatului de încadrare într-un grad de handicap.

Alocația se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și, după caz, privind frecventarea cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținere. Cererile alocației se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia.

ATENŢIE! În vederea verificării îndeplinirii de către solicitant a condițiilor de acordare a alocației, primarul dispune, în mod obligatoriu, evaluarea socioeconomică a familiei, prin anchetă socială. Aceasta se efectuează, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, de către personalul serviciului public de asistență socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de către personalul din compartimentul cu atribuții în domeniul protecției sociale din aparatul de specialitate al primarului.

Ai nevoie de Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

29 COMENTARII

 1. Buna ziua. La noi in comuna sau oprit complementarele din luna ianuarie, ca au fost suspendate din cauza a cateva dosare , se mai dau in continuarie sau nu!

 2. Buna ziua am o nelămurire..am făcut și eu dosar pt alocația complementară mi sa aprobat și scrie in scrisoarea trimisă de ei că se acordă 150lei pt familie cu 2 copii..întrebarea mea este suma de 150 lei este totalul sau 150 lei pe membru de familie?multumesc

 3. Buna am si eu o intrebare pot sa primesc alocatie complementara daca am doi copiii si lucreaza numai sotul? Tin sa mentionez ca avem casa trecuta pe numele nostru

 4. Buna ziua, am o nelamurire daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns.Eu stau cu sotul si cei doi copii ai nostri impreuma cu soacra la bloc intr-un apartament cu 4 camere. Primesc alocatie complementara 150 de lei.
  Am fost la primarie sa iau o cerere pentru a completa dosarul pentru subventia la gaz pentru ca ne incadram cu veniturile.
  Acolo m-i sa spus ca trebuie sa renunt la alocatia complementara deoarece stau cu soacra si trebuie sa o declar ca completare si pe ia la dosarul de alocatie complementara cu pensia de 640 de lei. In cazul acesta eu nu ma incadrez sa mai iau aceasta alocatie complementara.
  Este corect? ce treaba are soacra cu veniturile mele . ea are pensia ei . Banii sunt separati . Cum este corect imi raspunde si mie cineva care stie.

  • Buna!
   Sa inteleg ca pentru subventia la gaz voiati ca titular sa fie soacra.
   Normal, da, asa zice legea, la cuantumul ajutorului (oricare ar fi el) se iau in calcul toate veniturile familiei. Daca stau 2 familii la aceeasi locuinta se iau in considerare veniturile tuturor.

   • Buna ziua am si eu o întrebare am doi copii si eii locuiesc cu părinți mei în romania de 3 ani nu au mai primit suplimentara la tell si ajutor social am fost stat si mea zis de ce eu sunt plecat afară în străinătate. Este adevarat ca daca pleci din țară copii nu mai beneficiez de suplimentare

 5. Buna ziua am 2 copiii si mi sa oprit complementa venit am doar alocatia la copii sunt singura cu 2 copii ii cresc numai euu nustiu dece mi sa oprit alocatia complementara

  • Nu ati primit dispozitia acasa prin posta? acolo scrie exact pentru ce s-a sistat. Poate nu ati mers sa completati cererea care se face din 3 in 3 luni. Poate copiii au absente, sunt multe aspecte.

 6. Buna ziua..am si eu o intrebare! Am transferat alocatia de stat + cea de sustinere de la posta pe card. Luna aceasta in noiembrie am primit pe card alocatia de stat,cam pe cand trebuie sa o primesc pe cea de sustinere?multumesc!

 7. Buna ziua.suntem o familie cu 4 copii as dori sa stiu daca putem beneficia de alocatia complementara.mentionez ca sotul nu lucreaza singurul venit este indemnizatia de crestere copil si alocatiile.

 8. Buna ziua.mia fost oprită complementara pentru motiv ca am castigat la jocurile de noroc.precizez ca eu nu joc dar am dat buletinul unor persoane cand au câștigat pe motiv că ei nu îl aveau atunci la ei.intrebarea mea este pentru cat timp este oprită?cand pot sa depun din nou acte ?

 9. Buna ziua ,eu iau această alocație complementară pt 2 copii ,unul fiind major ,dar încă invata ,anul 4 de liceu , întrebarea mea este dacă mai pot lua alocația complementară, dacă fiul cel mare ,si-a cumpărat mașina. Mentionez ca este mașina mică cu motor 1.4.

 10. Am si eu o intrebare,daca sunt divortata iar ambii baietii sunt la mine si locuiesc cu concubinul in Bucuresti si mai am impreuna cu el o fetita de 2 anisori,tin sa precizez ca ambi baietii sunt la scoala aici in Bucuresti si invata bn iar eu am domiciliul pe Dascalu la tata unde am stat inainte unde pot solicita alocatia complementara!?
  Din cate am inteles ca aici la Bucuresti?!

 11. Buna ziua.
  Daca am 2 masini inscrise pe numele sotului mai vechi de 10 ani, chiar mult mai vechi, trebuie sa innapoiez banii pe perioada cat a avut ambele masini? Nu este voie decat o masina?
  Multumesc.
  Astept raspuns va rog!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here