Legea nr. 265 din 20 Noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 1113 din 20 noiembrie 2020

Legea nr. 265/2020 modifică procedura de funcționare a unei cooperative agricole înființată conform Legii nr. 566/2004 și aduce modificări fiscale.

Vom analiza principalele modificări fiscale, amintind faptul că impozitarea veniturilor unei cooperative agricole de producție, respectiv a veniturilor membrilor cooperatori reprezintă cea mai lejeră formă de fiscalizare a veniturilor existentă în România, în opinia noastră.

Veniturile realizate de persoane fizice membrii cooperatori, obținute de la cooperativa agricolă de producție sunt supuse impozitului pe venitul din alte surse, în condițiile art. 114 din Codul fiscal.

Acestea se cuprind în sfera contribuției la asigurările de sănătate, dacă împreună cu alte venituri extrasalariale depășesc plafonul de 12 x salariul minim pe economie.

La unele categorii de cooperative agricole, se acordă o scutire la impozitul pe profit pentru orice sumă în primii 5 ani de la înființare, iar ulterior se acordă scutirea la plata impozitului pe profit când se realizează o cifră de afaceri netă de 10.000.000 euro.

Pentru clădirile și terenurile utilizate în scopul realizării unei producții valorificate printr-o cooperativă agricolă, aflate în proprietatea membrilor cooperatori, se acordă scutire de impozit datorat către bugetul local.

Scutirea de acordă inclusiv în situația în care clădirile și terenurile sunt în patrimoniul de afectațiune a unor membri persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. Se acordă scutire pe terenuri și clădirile deținute în patrimoniu de cooperativele agricole ce utilizează aceste active în prestarea de servicii către membrii.

Notă: modificările sunt punctuale și există și alte facilități fiscale prin raportare la legislația de bază.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here