A fost aprobată Ordonanța de Urgență privind ajutorul pentru încălzire pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024.

În prezent, aproximativ 800.000 de gospodării beneficiază de aceste ajutoare, la nivel național. Prin urmare, s-a stabilit că majorările pensiilor și salariilor care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 nu vor fi luate în considerare la calculul acestor ajutoare.

Aceste creșteri – 13,8% pentru punctul de pensie și 5% pentru salariile personalului plătit din fonduri publice, față de nivelul din decembrie 2023 – ar fi putut priva o parte din consumatorii vulnerabili de energie de drepturile lor la ajutoare sau ar fi putut duce la sume mai mici decât cele primite anterior, ceea ce ar fi pus în pericol capacitatea lor de a-și plăti facturile.

Excluderea majorărilor de pensii și salarii care au avut loc începând cu 1 ianuarie din calculul ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie se aplică pentru restul sezonului rece, iar dacă furnizorii de energie au deja emis facturi, acestea vor fi anulate prin intermediul unei noi decizii a directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială.

Vezi aici Legea 226/2021

Vezi aici alte articole despre consumator vulnerabil

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here