Hotărârea nr. 541/2023 pentru aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei în vigoare de la 12 iulie 2023.
Potrivit hotărârii, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Beneficiarii sunt categoriile de victime prevăzute de art. 21 din Legea nr. 211/2004.
Victima va transmite Comisiei cererea de acordare a voucherului în forma prevăzută în anexa nr. 1. Entitățile publice și private întocmesc referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor, în forma prevăzută în anexa nr. 2,care face parte integrantă din prezenta metodologie și, după caz, acordă sprijin și asistență victimelor în fața Comisiei, în condițiile art. 34 din Legea nr. 211/2004.
La cererea pentru acordarea voucherului se anexează referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor. De asemenea, se pot anexa și documente din care rezultă situația resurselor financiare necesare victimei pentru acoperirea nevoilor urgente privind produse sau servicii de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal.
Cererea privind acordarea voucherului și stabilirea cuantumului cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor se soluționează de către Comisie în condițiile art. 31 din Legea nr. 211/2004.
Hotărârea prin care s-a soluționat cererea de acordarea a unui avans din compensație sub forma de voucher se comunică victimei, în condițiile art. 31 alin. (5) din Legea nr. 211/2004 , precum și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în condițiile art. 38 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 318/2015.
De asemenea, se operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.
Este prevăzută şi înfiinţarea Unităţii pentru Protecția Victimelor, în vederea îndeplinirii atribuțiilor privind aplicarea metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, privind stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare (fără impact financiar – se realizează cu încadrarea în numărul de posturi deja existent și finanțat).
Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justiției.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.