Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru compania națională TAROM, cu scopul de a asigura viabilitatea sa pe termen lung. Această decizie vine după ce, pe 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a oferi TAROM un ajutor de restructurare, conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Conform hotărârii de astăzi, TAROM va primi un ajutor de stat individual pentru restructurare în valoare de până la 471 milioane lei (aproximativ 94,67 milioane euro), structurat astfel:

  • 214,3 milioane lei vor fi acordați sub formă de capitalizare în anul 2024;
  • 12,5 milioane lei reprezintă majorarea de capital social realizată în 2023;
  • 244,2 milioane lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în 2020 și dobânzile aferente actualizate.

Din suma totală, 214,3 milioane lei vor fi folosiți de TAROM ca capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei în anul 2024. Astfel, se așteaptă ca TAROM să devină rentabilă și să treacă pe profit începând cu acest an.

Consiliul Concurenței a confirmat că prevederile hotărârii sunt în conformitate cu decizia Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de stat și cu reglementările naționale și europene în materie de ajutor de stat.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va monitoriza implementarea de către TAROM a măsurilor prevăzute în planul de restructurare 2021-2026, care a stat la baza deciziei Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de restructurare.

Vezi aici Hotărârea nr. 541/2024

Vez aici alte articole despre Compania Națională TAROM

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here