Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de memorandum care prevede scheme de minimis pentru firmele care construiesc, reabilitează, amenajează și dotează centre private rezidenţiale pentru dezvoltarea de servicii de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente.

Susținerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de până la 100% din cheltuielile eligibile, de până la maxim 500 mii euro, astfel:

– până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 județe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 județe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de județe după nivelul de dezvoltare regională.

Programul guvernamental, denumit „gROwth – rezidente pentru vârstnici”, are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

Banii vor fi acordați din bugetul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale doar la terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie.

Centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice care vor cere ajutorul de la stat vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

a) proiecte de investiţii în centre rezidențiale pentru persoanele vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate sa le asigure îngrijirea vor asigura condiţiile de cazare adaptate atât persoanelor singure cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente) asigurându-se 25 mp/persoană.

b) pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale personalul însoțitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun.

c) numărul maxim de persoane care vor îndeplini calitatea de însoţitor şi numărul de asistente medicale vor fi stabilite prin schema de ajutor de stat/de minimis.

d) în cadrul fiecărei rezidențe se vor asigura locuri pentru persoane imobilizate la pat cel puțin în procent de 4% din numărul de locuri existente.

e) asigurarea hranei se va face în capacităţi de servire cu circuit deschis pe bază de meniuri prestabilite şi aprobate anual de CNSP.

Clădirile în care se vor organiza centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente pot fi clădiri noi sau clădiri existente care se vor moderniza şi amenaja cu schimbarea funcţiunii, astfel încât să se asigure următoarele condiții de locuit:

– nu vor avea decât maxim un etaj, dacă nu au lift pentru a uşura deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă; detaliile privind structura construcţiilor şi spațiile minim necesare vor fi detaliate în cadrul schemei de ajutor de minimis;

– se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical.

– se vor asigura spaţii de recreere proprii sau pe o rază de cel mult 250 m de la rezidenţă;

Prestările de servicii accesibile persoanelor vârstnice, cu titlul gratuit sau contra cost vor fi detaliate în schema de ajutor de stat/de minimis, acestea fiind echivalente cu standardele hotelurilor de 4 stele. Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.


comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua.care sunt procedurile pentru accesarea acordului de minimis pt azil de bătrâni?dețin spatii in mediul rural in timis.spatiile trebuie doar amenajate conform cerintelor. Astept raspuns.va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here