Guvernul a aprobat un memorandum pentru continuarea a trei scheme de minimis pentru sprijinirea operatorilor economici, prin Programul de promovare a exporturilor, gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat.

Cele trei scheme se referă la următoarele tipuri de acțiuni: participarea la târguri internaționale, participarea la misiuni economice și realizarea de studii de piață. Conform reprezentanților ministerului pentru IMM-uri, firmele din România au nevoie să se dezvolte prin ieșirea pe piețele internaționale de export, piețe emergente din afara Uniunii Europene cu produse competitive și cu valoare adăugată mare”. Ministerul pentru Mediul de Afaceri argumentează, de asemenea, că de 4 ani, de când operatorii economici au fost stimulați cu fonduri de la bugetul de stat pentru promovarea exportului pe piețele externe, a crescut ritmul de creștere al volumului de export al României:

– 2015 +4,1%

– 2016 +5,1%

– 2017 +9,2%

– 2018 +8,1%.

În proiectul de buget, în 2019, s-au propus credite de angajament de 70 milioane lei și credite bugetare de 50 milioane lei, pentru aceste măsuri.

Bugetul total estimat al măsurilor de minimis pentru promovarea la export, pentru perioada 2019-2020, este de 105,8 milioane lei. Conform datelor oficiale, în 2018, programul a beneficiat de un buget de 48,9 milioane de lei, care a inclus participarea a 850 de firme la 59 târguri internaționale sub pavilion național și organizarea 15 misiuni economice, cu participarea a 150 de firme.

Sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here