Medicii de la urgențe vor avea cele mai mari salarii, care pot ajunge și la 3.60 de euro lunar, conform unui interviu acordat de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, agenției Mediafax. Cel mai mic venit al unui medic va fi de 1.200 euro lunar, iar firmele care angajează ucenici vor primi de la stat câte 250 de euro pentru fiecare nou angajat, timp de 3 ani, a mai anunțat oficialul guvernului.

Două proiecte sunt în lucru la ministerul Muncii, cel al salarizării bugetarilor fiind prevăzut să fie implementat de la 1 iulie 2017.

În privința proiectului privind ucenicii și stagiatura, se prevede ca firmele care vor oferi un loc de muncă unui absolvent de facultate, sub formă de stagiu de pregătire, tot pe o perioadă de 3 ani, să primească 300 de euro lunar pentru fiecare tânăr încadrat.

Referitor la legea salarizării unice, ministrul a spus că indemnizaţiile vor fi separate de salarii, iar baza de calcul va porni de la salariul minim de 1.750 lei.

Olguţa Vasilescu: „Nu va fi chiar un semn de egalitate pentru că este clar că o primărie cu sub 1.500 de locuitori nu poate să fie cu acelaşi nivel de salarizare pentru angajaţi cu o primărie cu peste 200.000 de locuitori. Dar noi toate acestea le-am gradat astfel încât de exemplu primăriile care au peste 200.000 de locuitori să aibă toate acelaşi nivel de salarizare. Deci am ţinut cont de toate acestea.”

“Noi avem trei trepte de salarizare: se porneşte de la această bază minimă de la 1.750 până la 4.000 de lei este prima treaptă unde de fapt sunt aproximativ 60% dintre bugetari, creşterile salariale aici vor fi cele mai mari pentru că încercăm să îi aducem cât mai aproape de salariul mediu şi chiar să-l depăşească după care urmează treapta între 4.000 şi 7.000 de lei unde creşterile vor fi, dar nu atât de mari ca în prima treaptă şi treapta a treia cu peste 7.000 de lei angajaţii din sistemul bugetar care nu vor avea creşteri spectaculoase ci vor fi aproape de îngheţarea salariului până în 2020, dar chiar şi aici vor fi creşteri măcar de 3%”, a mai declarat Lia Olguța Vasilescu în interviu acordat agenției Mediafax.

În privința medicilor, se încearcă o salarizare cât mai apropiată de Uniunea Europeană, astfel încât angajații din sănătate să nu mai fie tentați să plece din țară. Se va porni de la 1.200 de euro lunar pentru un medic și se va ajunge la 3.600 euro brut, pentru un medic din serviciile de urgență. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here