Inspectorul social va fi noua categorie de funcționar public a Guvernului, conform unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv. Inspectorul social va avea statut special și va controla, evalua, monitoriza și investiga, în subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, cum au fost acordate ajutoarele sociale. Guvernul speră ca astfel va reduce din prejudiciile materiale și financiare aduse statului până acum, prin acordarea unor beneficii sociale unor persoane neîndreptățite să le primească.
ANPIS plătește annual peste 11,5 miliarde lei pentru mai mult de 5,5 milioane de români - 673.411.053 lei pentru acordarea venitului minim garantat, 535.518.000 lei pentru alocația pentru susținerea familiei și peste 197.784.075 lei pentru ajutorul de încălzire.
Cei 330 de inspectori existenți la acest moment în toată țara trebuie să verifice atât calitatea serviciilor sociale, cât și acordarea ajutoarelor. Agenția nu are însă posibilitatea de a verifica toate drepturile acordate, deoarece verificările se fac prin încrucișarea bazelor de date deținute de alte instituții - ANOFM, ANAF, CNPP, Evidența Populației, și pe teren, prin verificarea unor suspiciuni rezultate din suprapunerea bazelor de date.
În anul 2015, în urma controalelor efectuate, s-a constatat că s-au acordat drepturi necuvenite în cuantum de 33,5 milioane lei și s-au dat 350 de amenzi în valoare totală de 154.500 lei.
Noul act normativ prevede mai multe drepturi și obligații specifice inspectorului social:
- inspectorul social beneficiază de stabilitate în funcție și de protecția legii, fiind apărat de orice ingerință de natură să îi influențeze libertatea de execuție, de apreciere și de decizie sau de alte influențe care pot îngrădi realizarea misiunii de inspecție sau, după caz, a activității de investigare socială.
- inspectorul social are dreptul să aibă acces liber, permanent în sediul oricărei entități care desfășoară activități în domeniul protecției sociale, precum și în domeniul de încadrare în grad și tip de handicap, în grad de invaliditate sau în grad de dependență.
- inspectorii sociali pot face anchete și în cadrul comunităților de români din afara granițelor, având în vedere migrația muncii.
Legea introduce și un sistem unitar de sancțiuni pentru neregulile identificate, deoarece până acum amenzile erau date diferențiat, pe fiecare lege din fiecare domeniu în parte. Noua OUG stabilește ca pentru aceeași încălcare a legii se va aplica aceeași sancțiune, indiferent unde se înregistrează aceasta sau despre ce beneficiu este vorba.
“Agenția este unica instituție de control care verifică respectarea drepturilor sociale ale cetățenilor, iar funcția de inspector social trebuie exercitată de persoane ale căror cunoștințe (polivalente și pluridisciplinare) și experiență profesională, dobândite prin pregătire continuă, le asigură competența necesară exercitării atribuțiilor stabilite pentru îndeplinirea misiunilor de inspecție”, mai susține Ordonanța adoptată de Guvern.
