Prestaţiile sociale de care beneficiază adulţii cu handicap (incluzând aici indemnizaţiile lunare) şi părinţii copiilor cu handicap au fost majorate de la 1 ianuarie 2018, prin modificările introduse de OUG nr. 60/2017 în Legea nr. 448/2006.

Noutatea principală constă în raportarea acestor ajutoare la indicatorul social de referinţă, în valoare de 500 lei. De reţinut şi faptul că sprijinul financiar acordat persoanelor cu dizabilităţi va fi majorat din nou de la 1 iulie 2018.

Ajutoarele acordate persoanelor cu handicap, de la 1 ianuarie 2018

Potrivit OUG nr. 60/2017, de la 1 ianuarie 2018, adultul cu handicap beneficiază de următoarele prestaţii sociale:

indemnizație lunară, indiferent de venituri:

 • 325 lei, reprezentând 65% din ISR, pentru adultul cu handicap grav (anterior 234 lei);
 • 250 lei, reprezentând 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat (anterior 193 lei).

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 60/2017 asupra Legii nr. 448/2006 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

indemnizatie handicap_2018

buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

 • 125 lei, reprezentând 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav (anterior 106 lei);
 • 100 lei, reprezentând 20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat (anterior 79 lei);
 • 50 lei, reprezentând 10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu (anterior 39 lei).

În plus, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii, beneficiază de prestații sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere, astfel:

 • 250 lei, reprezentând 50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
 • 150 lei, reprezentând 30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
 • 50 lei, reprezentând 10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

Ajutoarele acordate persoanelor cu handicap, de la 1 iulie 2018

Cea de-a doua majorare a prestaţiilor sociale va avea loc de la 1 iulie 2018, dată de la care adultul cu handicap va beneficia de:

• indemnizație lunară, indiferent de venituri:

 • 350 lei, reprezentând 70% din ISR, pentru adultul cu handicap grav (25 lei în plus);
 • 265 lei, reprezentând 53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat (15 lei în plus).

• buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

 • 150 lei, reprezentând 30% din ISR, pentru adultul cu handicap grav (25 lei în plus);
 • 110 lei, reprezentând 22% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat (10 lei în plus);
 • 60 lei, reprezentând 12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu (10 lei în plus).

În ceea ce priveşte părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, acesta beneficiază de la 1 iulie 2018 de prestații sociale, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere, astfel:

 • 300 lei, reprezentând 60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav (50 lei în plus);
 • 175 lei, reprezentând 35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat (25 lei în plus);
 • 60 lei, reprezentând 12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu (10 lei în plus).

În situația în care din calculul prestațiilor rezultă fracțiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în favoarea beneficiarilor.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

56 COMENTARII

 1. buna seara,
  ma poate ajuta cineva cu raspunsul la intrebarea daca legal sotia unui bolnav cu handicap grav,stare vegetativa ,poate beneficia de indemnizatia acestuia de handicap chiar daca nu il ingrijeste ba chiar l-a abandonat si traieste cu un alt batbat in casa sotului cu handicap?
  va multumesc!

 2. orice probleme aveti apelati la un avocat cu date concrete din zona unde locuiti (nu va costa nimic) si va poate indruma sau rezolva probleme in instanta. sa aveti o zi buna si numai bine.

 3. pt cei care nu sint multumiti de raspuns cei care sint in gradul 3 de pensie sau cei care au pensie de batrinete au dreptul la munca pt asi rotunjii veniturile iar cei din gradul 1 si 2 nu au dreptul la anumite facilitati iar cit despre cit au cotizat la stat difera in functie de legislatie (din anul in care sa pensionat) care este publicat pe siteul guvernului, insa pt cei care au lucrat la privat este mai complicat si nu ofera suficiente informatii referitor la pensii.

 4. In 2014 mia expirat buletinu si nam mai luat pensia de atunci.daca imi renovez buletinul e posibil sa imi dea pensia si din urma pana acum?am gradul de handicap accentuat si decizia este permanenta

  • Da, primesti ajutorul din urma, dar trebuie sa mergi la Serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap, avand copie de pe bulletin si de pe hotararea de la comisie.

  • Depinde dacă-ți da polițistul buletinul,că la un moment dat e posibil sa te confunde cu părinții,cum s-au întâmplat la mine,după prea multe droguri

   . Am a nuntat eu nato și cred că tot vin…

 5. Buna ziua! In conditiile in care am suferit o interventie pe cord deschis, mi s-a implantat o proteza aorta si un stimulator cardiac tricameral, si beneficiez de pensie de invaliditate Gr II, sunt indreptatit sa primesc si pensie de handicap? Va multumesc

  • da se poate sa ai pensie de hadicap insa trebuie sa ai la dosar (internari si analize) insa dureza ceva timp pina iti aproba pensia de handicap (ai de facut drumuri pina iti rezolvi toate problemele)

 6. unde se poate adresa un copil cu handicap la ce institutie pentru a beneficia el si parintele care il ingrijeste de un ajutor din partea statului datorita faptului ca copiliul tot timpul prebuie supravegheat

 7. Va rog sa-mi spuneti care sant documennntele care trebuesc depuse pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru procurarea cadru de deplasare pentru o persoana care are certificat de handicap accentuat locomotor..Va multumesc anticipat ptr. raspunsul care il voi primi.

 8. Buna ziua! Tatal meu are invaliditate gradul 2, face dializa din 2010. De la inceputul anului au fost avizati ca din iunie nu vor mai fi ajutoarele de invaliditate, care au fost confirmate la nivel national. Precizez ca aceasta dispozitie a fost data la nivel judetean, Bacau in cazul nostru. Este corect sau cum se poate cere respectarea acestui drept?… Multumesc!

 9. bjuna ziua .sint virgil chiorean din tirgu mures.am 1 mare problema .am avut. 1certificat de handicap grad usor emis din 2015 din nastere cu valabilitate permanenta .dar in urma unui anunt casele de pensii ar fi inregistrat certificatele de handicap eliberate de protectia copilulului.si beneficiarii acestora trebuiau sa si le schimbe cu noua lege 263 din 2011 pentru a fi recunoscute si a beneficia de reducerea de anii de pensie conform legii. intrucit am avut neplacerea sa mi fie taiat gradul de d.g.ass.cmures.ca urmare afaptului ca eu mi am cerut 1 drept legal .adica sa mi fie schimbat certificatul cu noua lege pentru ami fi recunoscut.iar comisia a considerat ca nu mai am dreptul la grad repet un certificat cu valabilitate permanenta..desii sufar si sint cu tratament medical de hepatita b.glaucom ambii ochi chist renal .discopatie lombara intrucit i am actionat in tribunal am fost nevoit sa intrerup actiunea in instanta din mai multe motive .ca urmare am ramas fara nici 1grad de handicap .ce spuneti dv ieste corect cea ce mi sa intimpla si ce pot face .ajutatima va rog .sau daca ma poate ajuta cineva va multumesc .la nr .0749887203 pot fi contactat pentru detalii cu respect v chiorean tg mures

 10. De ce nu pot beneficia de indemnizatia de handicap pentru epilepsie ? Doar pentru ca nu am contactat boala pana la 26 de ani ? Cu toate astea in lege se specifica ca toate persoanele bolnave de epilepsie pot beneficia de indemnizatie daca nu au venituri. Eu am venituri (pensie de boala) deci nu pot beneficia de un drept legal.Se acorda indemnizatia doar pentru cei fara venituri sau se acorda pentru boala insine nu stiu ce sa cred.

 11. Buna ziua,
  Mama mea este persoana cu handicap accentuat si ,pana anul trecut primea , prin posta, tichete in valoare de 100 lei (10 bonuri x 10 lei).
  Anul acesta nu a mai primit nimic.
  Stie cineva depre aceasta?
  Multumesc.

 12. Bună ziua
  Din câte am auzit-o pe,, ilustra” asa numita Vasilica Dancila, la TV nu demult, am înțeles ca începând cu 1 iulie 2018 ajutorul social pentru persoane cu handicap se va mari pe lângă pensii etc
  Am primit în 13 iulie aceeași suma pe care am primit-o și în luna iunie. Ce pot înțelege pe lângă ceea ce este clar de înțeles când aceasta precupeata agramata și penibila își deschide gura??
  Mulțumesc

 13. Buna seara am si eu o problema care o inteleg si nu stiu la cine sa sa ma adresez am pensie de handicap din 2004 de gradul doi cum pot face sa primesc si ajutor social pentru ca nu pot să muncesc ca sunt operat la inima si nu imi aproba pensie de boala

 14. Bună ziua, am o sora handicapata gr 1 permanent, locuiește cu tata la sat. Ași vrea sa mă angajez asistent personal la ea ,dar trebuie sa fac naveta de la ors la sat (30km),beneficie de transport gratuit?

  (autobuz)
  Mulțumesc!

 15. Eu ce sa fac frate . De 6 ani de zile am rămas fără un Brat și am o pensie de 50 lei de handicap . Mi-au spus la comisie ca ori un deget ori o mâna tot aia este . Am rămas uimit nu mi-a venit sa cred și am 28 de ani am și un băiețel de 8 anișori . Și măcar nici ajutorul de 500 lei care era pus in vigoare nu mi l-au acordat . Ce sa mai crezi in sistemul acesta sau ce sa mai fac . Pentru ca uite așa ajunge omul la disperare . Dacă poate cineva sa ma ajute sa ma îndrume nush ce sa mai spun . Dacă ma poate ajuta cineva va mulțumesc din suflet

 16. Sunt bolnav din 2015 și beneficiez de pensie de boală de gradul 2 640 lei sunt diagnosticat cu ciroza hepatica decompensată cu virus B sunt și pe lista de transplant de ficat vreau sămi spuneți dacă pot beneficia și de pensie de handicap Mulțumesc

  • Poți beneficia dacă completezi și depui dosarul la centrul de evaluare și expertiza a persoanelor cu handicap din orașul tău. Acolo vei primi și toate informațiile de care ai nevoie.

 17. Buna ziua as avea si eu o intrebare tatal meu are un handicap acentuar a avut comisia in aprile doctoru a intrebai pe maicamea daca a primit si ajutorul de opt milioane impregna cu pensáis de handicap maicamea a sus ca nu are nici un ajutor a trimeso la casa de pensii acolo directora ii zice ca nu mai are dreptu ca a trecut de 65 de ani e posibil asa ceva dar el inca traieste ce se poate face multumesc frumos.

 18. Buna dimineata am si eu o intrebare stie cineva in cat timp SE elibereaza certificat de handicap la copilas si daca SE primesc ceva banuti din urma ptr parintele care sta acasa cu copilul

 19. Eu am epilepsie de la varsta de 8 luni. Acum am 19 ani si intre in class a XII a as vrea sa stiu daca pot avea si eu in ajutor de la stat. O prietena de a mea are 25 de ani si sufera de diabet si primesti ajutor de la stat. Eu as putea daca am epilepsie?

 20. Buna ziua am depus azi actele pentru bunicul meu care are vârsta de 92 de ani și are hemipareza in primul rand și restul ce ia mai pus medicul la fel pe toate actele este scris că are nevoie de asistent exista posibilitatea sa nu îi de-a asistent este dependent de orice ?? Dealtfel daca are cineva idee cat este pensia de handicap și cat se da indemnizația acea ca să fiu însoțitor? O zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here