Ficare consiliul local va putea acorda ajutoarele de încălzire nu numai pe timpul iernii, dar şi în alte perioade ale anului, şi pentru alte categorii de consumatori aflaţi în dificultate. Asta prevede proiectul legislativ care modifică Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobată prin Legea nr. 92/2012.

Practic, consumatorii care nu reuşesc să se descurce financiar vor fi la mâna administraţiei publice locale, care, în funcţie de buget, va putea aproba extinderea acordării ajutoarelor pentru energie termică peste tranşele şi procentele prevăzute deja. Prin hotărâre a Consiliului local, se vor putea aproba astfel de ajutoare şi pentru consumatori aflaţi în dificultate. Ajutoarele pot fi pentru energie termică, pentru gaze naturale, pentru energie şi pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Astfel, se modifică articolele 8, 9, 10 şi 11 din Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie social în perioada sezonului rece, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 2 septembrie 2011, aprobată prin Legea nr. 92/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8. Alineatul (8) se completează şi va avea următorul cuprins:

“(8) În funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba, prin hotărâre a consiliului local, ajutoare pentru energie termică peste tranşele şi procentele prevăzute la alin. (6) în cazul utilizatorilor vulnerabili şi extinderea acordării ajutorului pentru alţi consumatori în dificultate, pe bază de regulament local şi în condiţiile procedural ale prezentei legi. “

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor. Dacă va fi adoptat, ministerul Muncii trebuie să reglementeze, în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, normele de aplicare a acestei noi legi. Şi deşi iniţiatorii susţin că proiectul nu generează cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat, Guvernul respinge această propunere, susţinând că noile reglementări pot influenţa bugetele locale, prin creşterea cheltuielilor.

Ai nevoie de OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here